LJUBLJANA

Pompeo sredinom kolovoza u Pragu, Beču, Ljubljani zbog mreže 5 G?

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američki državni tajnik Mike Pompeo  planira sredinom  kolovoza posjetiti više srednjeeuropskih država, među njima i Sloveniju, s kojima SAD žele potpisati  bilateralne izjave o neophodnim  sigurnosnim  uvjetima za uvođenje  mobilne mreže pete generacije (5G), prenose slovenski mediji.

Informaciju da će Pompeo  svoju europsku turneju čiji je formalni okvir povezivanje obilježavanja  kraja II. svjetskog rata s krajem hladnog rata i padom totalitarizma u Europi početi u Pragu 11. kolovoza, a onda u nastavku posjetiti Austriju, Sloveniju i Poljsku najprije je objavio jedan češki portal.
Navodno bi razgovori američkog državnog tajnika sa savezničkim državama i članicama NATO saveza trebali obuhvatiti i pitanja nove digitalne strukture, pa i gradnje mreže 5G, a predviđeno je i potpisivanje zajedničke deklaracije o sigurnosnim uvjetima  za 5G infrastrukturu u Europi.
 Tekst nacrta deklaracije, prema slovenskoj agenciji STA, predviđa sigurnosnu provjeru korporacija koje nude 5G tehnologiju, transparentnost njihove vlasničke strukture, poštuju li pravo intelektualnog vlasništva i zakone vezane za transparentnost korporativnog upravljanja.
Slične su zajendičke izjave SAD već potpisale sa Poljskom, Rumunjskom, Estonijom i Latvijom, a cilj je izjave među ostalim naglasiti važnost sigurnih digitalnih mreža na razini Europske unije i NATO saveza.
Iako se njegovo ime u nacrtu dokumenta izravno ne spominje, cilj izjave vjerojatno je namjera za uvođenje restrikcija kineskom tehnološkom gigantu  Huaweiju budući da predsjednik Trump već duže vremena saveznike nastoji odvratiti od poslova na tom području s Kinom i Huaweijem zbog navodnog sigurnosnog  rizika i potencijalne mogućnosti špijuniranja za račun kineskih vlasti.
Nema još službenih potvrda posjeta Pompea i razgovora o sigurnosnim pitanjima vezanim za G 5 vlasti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater