NA DANAŠNJI DAN

U ROVINJU SE NALAZI NAJSTARIJI AKVARIJ NA MEDITERANU: Davne 1891. otvoren je kao zoološka postaja berlinskog akvarija

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ


Rovinjski Akvarij kakvog danas poznajemo egzistira posljednjih šest decenija. Predstavlja lokalne vrste rovinjskog akvatorija - od špara, fratra, piceva, šargi, ugora i drugih, a od nedavno možemo predstaviti i vrstu   koja nije bila karakteristična za naše vode, a sve je zastupljenija - murina. Tu su i drugi organizmi, rakovi, zvjezdače, zmijače, plastenjaci.…

Akvarij Centra za istraživanje mora Instituta "Ruđer Bošković" u Rovinju obilježava 129. rođendan. Upravo 10. svibnja 1891. godine u Rovinju svečano je otvorena Zoološka postaja berlinskog akvarija kako se tada zvao.

Rovinjski akvarij

Upravo je prostor Akvarija i danas širom otvoren posjetiteljima, napose znanstvenicima, studentima, djeci i svim znatiželjnicima koji se žele upoznati s bogatstvom i raznolikošću jadranskog podmorja. Akvarijem su koračale mnoge generacije prije nas. Ujedno jedan je od najstarijih ustanova ove vrste u svijetu.

Čekaju na otvaranje

- Rovinjski Akvarij kakvog danas poznajemo egzistira posljednjih šest decenija. Predstavlja lokalne vrste rovinjskog akvatorija - od špara, fratra, piceva, šargi, ugora i drugih, a od nedavno možemo predstaviti i vrstu koja nije bila karakteristična za naše vode, a sve je zastupljenija - murina. Tu su i drugi organizmi, rakovi, zvjezdače, zmijače, plastenjaci.… jednom riječju imamo sitnu ekološku nišu, jer je i sama forma akvarija da u ekološkoj niši imamo sve ono što se u malom (ili sitnom) nalazi vani, odnosno u moru, kaže Luka Žilić stručni suradnik za morsku ekotoksikologiju. Posljednjih godinu i pol dana on skrbi akvariju.

Sipa

Po njegovim riječima zimski period, kada je Akvariji zatvoren za javnost, ne zahtijeva veću dinamiku posla. Organizmi se dohranjuju, održavaju se svi vitalni, kao i mehanički dijelovi Akvarija. Podmlatka, kao primjerice u zoološkim vrtovima nema, jer Akvarij funkcionira na način da se love i prikupljaju divlje zajednice, a ne uzgajaju.

- Naša sezona, u principu počinje s onom turističkom, negdje za vrijeme Uskrsa kada se Akvarij otvara za posjetitelje. Naravno, ove smo godine još uvijek zatvoreni i čekamo odluku stožera o početku i načinu rada, za koji vjerujemo da bi se trebao dogoditi koncem svibnja ili početkom lipnja, objašnjava Žilić.

Modernizacije nema

S obzirom da je riječ o jednom od najstarijih akvarija na Mediteranu, ravnatelja Centra dr. Martina Pfannkuchena upitali smo u kakvom će stanju dočekati posjetitelje.

- Povijesno zdanje se održava, a modernizacije još nema, rekao nam je napola u šali ravnatelj Centra za istraživanje mora "Instituta Ruđer Bošković" u Rovinju, dr. Martin Pfannkuchem.

Stručni suradnik za morsku ekotoksikologiju Luka Žilić i ravnatelj Centra dr. Martin Pfannkuchen

- Vezano za starost ustanove i akvarija koji je jedan od najstarijih na Mediteranu vrijeme je da počnemo s ulaganjima. Konkretno, radimo na projektu renoviranja, no nažalost, ništa konkretno ne mogu reći, jer uvijek su bili i ostali u pitanju novci. Međutim, ponosan sam na činjenicu da se Akvariji, sam financijski održava, što znači da se otprilike godišnje u njega vraća, što za infrastrukturu a što za skrb i hranjenje između 200 i 300 tisuća kuna. Iz istog razloga i već s malim nestrpljenjem očekujemo skorašnje otvaranje Akvarija, jer mjesec smo dana već u gubitku, objašnjava dr. Pfannkuchen. Podcrtava njegove dvije osnovne zadaće - reflektirati sustav i sve njegove vrste, odnosno pokazati što i kako Centar radi.

Osnovan kao dio berlinskog akvarija

Institut u Rovinju osnovan je 1891. godine kao Zoološka postaja berlinskog akvarija Zoologische Station des Berliner Acquariums, Rovigno d’Istria. Lokacija u Rovinju odabrana je zbog izuzetne čistoće mora, velike raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta i bentoskih zajednica na relativno malom području plitkog mora, kao i vrlo dobre željezničke povezanosti Rovinja s Trstom, Berlinom i mnogim glavnim gradovima Europe.

Spužva

Rakovica

Murina

Hlap

(Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater