CRNI GADOVI

VIDEO / OVO JOŠ NISMO VIDJELI! Dvije zmije rade nešto vrlo neobično

| Autor: Glas Istre
Ritualni ples crnih gadova

Ritualni ples crnih gadova


Posljednjih dana u našu redakciju javlja se sve više čitatelja koji su snimili zmije u svojim dvorištima, kućama ili negdje usput u šetnji… a jedan čitatelj nam je poslao snimku ritualnog plesa crnih gadova.

Naime, kako navodi portal Zaštićene vrste, kod ove vrste ne dolazi do stvaranja većih skupova za vrijeme parenja već mužjaci nalaze ženke pomoću feromonskih tragova na tlu, čak do 3 kilometra udaljenosti.

Također, između mužjaka dolazi do ritualnih borbi. Ženke legu 4 - 15 jaja. Često se za polaganje jaja koriste zajedničkim lokacijama, i to redovito istim mjestom kroz godine. Nakon 6 - 8 tjedana izlegu se mladi obično 20 - 25 centimetara dužine.

Prepoznaje se po crnoj boji, neotrovna je i može dosegnuti dužinu do dva metra, iako u prosjeku ne raste duže od 1,4 metra. Živi najčešće u kamenjarima, no može ju se vidjeti i u šumama ili uz potoke. Hrani se gmazovima, poljskim miševima, štakorima i pticama, a svoj plijen napada najprije snažnim ugrizom, da bi se nakon toga omotala oko njega, te ga na koncu ugušila i pojela, od glave prema repu. Vrlo je plašljiva i tek u iznimno opasnim situacijama po nju napada čovjeka. Brani se glasnim siktanjem i jakim ugrizima, piše Istrapedia.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum