OBNOVA ENERGIJE

Možda smo pronašli srodnu dušu: pingvini, naime, odjednom zaspu na tisuće puta dnevno

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Kako i koliko dugo spavaju pingvini? Znanstvenici su po prvi put mapirali spavanje ovih divnih životinja izravno u njihovom staništu i rezultati su doista iznenađujući!

Zatvaranje očiju čak i na nekoliko minuta obično je znak umora, ali ne za sve žive vrste. Uzmimo, na primjer, pingvine. Ove prekrasne ptice koje ne lete imaju drugačiji koncept spavanja od našeg.

Zapravo, karakteriziraju ih mikroisječci sna koji traju nekoliko sekundi kako bi se mogli adekvatno odmoriti. I rade to tisuće puta dnevno, svaki dan.

Pokazalo je to znanstveno istraživanje nedavno objavljeno u časopisu Science.

Istraživači su prikupili podatke o moždanoj aktivnosti pingvina i njihovom kretanju unutar kolonije, otkrivajući više o navikama spavanja ove vrste i kako su one povezane s vrstom života i okolišem u kojem živi.

Rezultati su priredili poprilično iznenađenja pokazujući da pingvini spavaju ukupno 11 sati dnevno, ali način na koji to čine je jedinstven.

Njihovo drijemanje, stojeći ili ležeći, u prosjeku traje samo 4 sekunde, a najviše 34.

Zabilježeno je više od 10.000 dnevnih drijemanja, a uočeno je da pingvini prisutni u perifernijim područjima spavaju dulje od onih koji žive u središnjim područjima kolonije.

Pingvini moraju biti izuzetno oprezni kako bi pazili na jaja i mladunčad, štiteći ih od grabežljivaca, dok se moraju brinuti i za traženje hrane.

Riječ je o zahtjevnim zadaćama koje zahtijevaju veliku pažnju, posebno u područjima gdje su koncentrirane opasnosti.

Ne mogu dugo spavati jer bi sigurnost najosjetljivijih jedinki bila ugrožena.

Kako bi spriječili da se to dogodi, pingvini se odmaraju u vrlo kratkim intervalima kako bi nadoknadili san koji im je potreban.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of