pozitivni čimbenici

Otkrivamo tajnu boljeg starenja vaših pasa. Jako će vas razveseliti

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


S godinama svatko stari, pa čak i psi, ali baš kao i mi ljudi, postoje određeni čimbenici u psećem svemiru koji mogu pozitivno utjecati na starost i pomoći vašim najboljim prijateljima da dobro stare.

Koji? Među njima su druženje i kućni ljubimci.

To je zaključilo novo istraživanje objavljeno u časopisu Evolution, Medicine & Public Health, a provedeno je u sklopu projekta Dog Aging Project.

Istraživanje je imalo za cilj istražiti kakve učinke društveno okruženje ima na zdravlje i dobrobit pasa tijekom njihova života.

Korišten je ogroman uzorak koji datira iz 2020. godine i uključuje podatke od 21.410 pasa uključenih u Projekt starenja pasa.

Svi su psi bili stariji od 2 godine, pola mužjaci i pola ženke, čistokrvni (52,7%) i mješanci (47,7%).

Podaci su prikupljeni zahvaljujući anketi poslanoj njihovim vlasnicima.

U upitniku su trebali odgovoriti na 33 pitanja o tjelesnoj aktivnosti, okolišu, ponašanju psa, prehrani i lijekovima koje je propisao veterinar, općem zdravstvenom stanju te navesti neke osobne podatke.

Istraživači su identificirali 5 čimbenika povezanih sa zdravljem, bolešću i aktivnošću pojedinog psa: susjedstvo, prihod obitelji, prisutnost djece, prisutnost drugih životinja, dob vlasnika.

Rezultati su pokazali da su psi koji su živjeli u kućanstvima s niskim prihodima ili u financijskim problemima imali lošije zdravstveno stanje.

U obiteljima u kojima je umjesto toga postojao drugi pas ili više od jednog ili gdje su životinje stalno bile u interakciji u igrama i drugim aktivnostima, utvrđeno je bolje zdravstveno stanje psa i u pogledu starosti i težine.

Iznenađujuće, u tim je kućanstvima socijalizacija imala 5 puta veći utjecaj od financijskog faktora.

Ovo pokazuje važnost uspostavljanja čvrstih veza i povezanosti s vašim psom, ali i izdvajanja dovoljno vremena kako bi pas imao priliku družiti se sa svojim bližnjima.

Prethodna istraživanja su pokazala da trčanje sa sebi sličnim na otvorenom, ali uvijek na sigurnom, pomaže anksioznim psima da smanje stres.

Ovo bi istraživanje moglo imati važne implikacije i na ljudsko starenje s obzirom na vodeću ulogu psa u obitelji.

Zapravo, znanstvenici predlažu psa kao novi model istraživanja za promicanje zdravog starenja i za druga živa bića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater