ekipa glasa istre posjetila rođake svjetske zvijezde

SLAVNA BRITANSKA PJEVAČICA RITA ORA IMA RODBINU U RIJECI: "Kod nas su svi ili umjetnici, ili urari. Rita je od malena bila zabavnjak i motivator, a uz to je živahna i vrckasta"

Pričaju nam kako je Ritina obitelj otišla iz Prištine, glavnog grada Kosova, u London u ratnom periodu ranih 90-ih godina, kada su počela ratna komešanja i kada je ona navršila tek godinu dana. Nakon što su se preselili, roditelji su imenu dodali riječ "Ora", kako bi se u Engleskoj ono lakše izgovaralo

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Rita Ora

Rita Ora


Kao što uz pomoć poluge zupčanici okreću i pokreću sat, tako je i prezime Sahatçiu, što na albanskom znači urar, pokrenulo ovu priču. Rita Sahatçiu, poznatija pod imenom Rita Ora, slavna je britanska pjevačica i spisateljica tekstova, podrijetlom s Kosova.

Ono što do sad nije bilo poznato javnosti je podatak da pjevačica ima rodbinu koja živi i radi u Rijeci. Članovi obitelji Rite Ore, riječki urari Mithat i Fisnik Sahatçiu, otac i sin, ispričali su nam priču o svojoj obitelji, o urarstvu kojim se bavi već pet generacija loze Sahatçiu, kao i o pjevačici Rita Ori Sahatçiu, njihovoj svjetski popularnoj nećakinji i sestrični.

- Radi dugogodišnjeg bavljenja urarstvom dobili smo i prezime Sahatçiu, jednako kao što se ovdje na području Hrvatske, prema zanimanju koje se obavljalo, ljudima dodjeljivalo prezime Kovač ili Šnajder. Sahatçiu je albansko prezime, to je izvedenica od turske riječi saatci što znači urar, priča nam Fisnik Sahatçiu, 38-godišnji bratić Rite Ore i riječki urar čija je radnja smještena u Adamićevoj ulici u centru grada.

Priča nam kako je Ritina obitelj otišla iz Prištine, glavnog grada Kosova, u London u ratnom periodu ranih 90-ih godina, kada su počela ratna komešanja i kada je ona navršila tek godinu dana. Nakon što su se preselili, roditelji su imenu dodali riječ "Ora", kako bi se u Engleskoj ono lakše izgovaralo.

Naša novinarka Doria Mohorović u razgovoru s Ritinim bratićem (Snimio Dejan Štifanić)

Naša novinarka Doria Mohorović u razgovoru s Ritinim bratićem (Snimio Dejan Štifanić)

Fisnik Sahatçiu ističe da je Rita poprilično vezana za mjesto iz kojeg potječe, pa je tako na ulicama Prištine snimila i spot za pjesmu "Shine Ya Light", a u spotu, kao i na koncertima, često izvuče i nosi albansku zastavu.

- Ponosna je na svoje porijeklo, što i pokazuje često. Od malena je zabavnjak i motivator, a uz to je živahna i vrckasta. Kao dijete od 10 godina bila je po raznim glazbenim natjecanjima, talent showovima, a bavila se i glumom. Dolazi iz umjetničke obitelji, odrasla je u takvom krugu gdje je to za njih bilo uobičajeno i normalno, priča nam Fisnik.

Njegov otac Mithat Sahatçiu ističe da je Rita već kao mala pokazivala umjetničku crtu, pogotovo za glazbu. "Za nju smo uvijek govorili da je wunderkind", dodaje Mithat pa napominje da iako je život svjetski poznatih glazbenika dinamičan, Rita se sa svojom obitelji često nalazi.

Njezina majka Vera je psihijatrica, a otac Besnik je vlasnik puba u Engleskoj.

- U njihovoj je obitelji bitna crta zajedništvo. Oni su uključeni u njen život. Rita nikada ne zaboravlja na njih, iako je stalno na drugoj lokaciji, sad Australija, sad Amerika, pa Engleska. Njezini su roditelji jako ponosni, kao što smo i mi. Jedino mi je žao što moj stric, njezin djed, nije doživio da vidi Ritin uspjeh, ističe Mithat i pritom napominje da je njezin djed, poznati režiser Besim Sahatçiu, koji je Riti bio velik uzor i motivacija, umro prije desetak godina, dok njezina baka živi na relaciji Priština - London.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum