Hollywood se gasi

Scenaristi i glumci udružili snage u štrajku: Umjetna inteligencija "otela" im posao?

| Autor: Ian Tataj
(Reuters)

(Reuters)


Prvi put u zadnjih 63 godina, holivudski glumci su se pridružili 11-tjednom štrajku scenarista i pisaca filmske industrije. Nakon što su se pojedini glumci i čitava postava filma Oppenheimer nezavisno postavili uz bok štrajkaša, Udruženje Filmskih Glumaca (Screen Actors' Guild, odnosno SAG-AFTRA) je simboličnim činom u 00.01 ovog četvrtka (po kalifornijskom vremenu), poslalo tweet: "It's a wrap". U filmskome žargonu to znači da je snimanje završilo.

Do štrajka pisaca je došlo zbog inflacije i potraživanja boljih uvjeta, ali kap koja je prelila čašu glumcima bio je plan Saveza Televizijskih i Filmskih Producenata (AMPTP) po kojem bi se u holivudske produkcije uključila umjetna inteligencija. Doznajemo da je prijedlog uključivao da se lica pozadinskih izvođača skeniraju u zamjenu za dnevnicu, i potom digitalnim alatima zauvijek koristila. Tako bi posao statista bio uvelike umanjen i mala skupina statista bi mogla nadomjestiti uobičajene brojke potrebne za holivudsku produkciju.

Predsjednica SAG-AFTRA-e, Fran Drescher (najpoznatija u ulozi Dadilje), u ime svih glumaca je iskazala prijetnju umjetne inteligencije “Svi ćemo biti u opasnosti da budemo zamijenjeni strojevima i velikim kapitalom".

Udruženje također zamjera studijima da su zavlačili s pregovorima sa scenaristima, i tako dobili na vremenu dok su pripremali premijere blockbuster filmova poput "Oppenheimer", "Barbie", i "Mission: Impossibile - Dead Reckoning".

Unatoč milijunskim ugovorima kojima raspolažu poznatiji glumci, u ovome slučaju se udruženja pisaca i glumaca pokušavaju izboriti i za one na nižim i slabije plaćenim pozicijama. Phil Lord, scenarist, režiser i producent krivi AMPTP za nevoljkost i oholost, umjesto rješavanja problema koji se, smatra mogu lako i brzo riješiti. Postavljeni pred zid studijskih pravnika, 98% članova SAG-AFTRA-e je glasovalo za štrajk.

Zadnji put su glumci ušli u generalni štrajk 1980. godine, i tada je trajao 3 mjeseca. Ovaj put, Hollywoodu prijeti potpuni zastoj radova, jer se i snimanja već započetih filmova i serija sada zaustavljaju. Implementacija umjetne inteligencije predstavlja "egzistencijalnu prijetnju svim kreativnim profesijama", smatra Udruženje Filmskih Glumaca. "Ovo je trenutak kada se odnos sa njom mora regulirati".

Po svemu sudeći, štrajk će se nastaviti sve dok se ne dođe do kompromisa oko te sporne teme, a dosad su se holivudskim kolegama pridužili i australski.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom