SVIJET SLAVNIH

Oni su aktivni i u poodmakloj dobi: Bliže se stotoj a još su na svjetskoj sceni

| Autor: Mladen RADIĆ
John Astin iz "Obitelji Addams" danas ima 92 godine

John Astin iz "Obitelji Addams" danas ima 92 godine


Često pišemo o nekim poznatim i manje poznatim osobama kada se pojavi vijest o njihovoj smrti, no idemo barem jednom malo okrenuti priču i prisjetiti se onih na koje smo možda zaboravili, ali koji su još aktivni unatoč poodmakloj dobi.

Sjeća li se netko "Obitelji Addams"?

Primjerice, sjeća li se netko "Obitelji Addams"? Vesela svita likova koji su parodirali čudovišta i vampire iz horor filmova zabavljala je televizijsku publiku sredinom šezdesetih u seriji kroz dvije sezone. Na čelu obitelji bio je šarmantni i uvijek otmjeni Gomez kojeg je uvjerljivo tumačio John Astin. Ovaj američki glumac danas ima 92 godine, a premda je ostao najpoznatiji po spomenutoj seriji ostao je angažiran u filmskoj industriji do prije šest godina. Kada se već prisjećamo slavnih serija, oni koji su pratili seriju "Dallas" nisu mogli ignorirati lijepu Victoriju Principal u ulozi Pamele Barnes Ewing.

Harry Belafonte (Snimio David Shankbone, izvor Wikipedia/Flickr)Harry Belafonte (Snimio David Shankbone, izvor Wikipedia/Flickr)

"Come Mister tally man, tally me banana" - svima je poznati stih iz pjesme "Banana boat song" čija melodija zvuči zabavno, iako se radi o priči o radnicima koji nakon napornog posla samo žele dobiti svoju plaću. Pjesmu je ovjekovječio Harry Belafonte, a ovaj pjevač, glumac i aktivist jamajkansko-američkih korijena za manje od dva mjeseca napunit će 96 godina.

Dugovječni pjevači

Kada govorimo o dugovječnim pjevačima tu je i Tony Bennett. Rođen 1926. kao Anthony Dominick Benedetto u svojoj 95. godini objavio je album i ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstariji glazbenik koji je objavio album autorskih pjesama. Objavio je više od 70 albuma, a 2104. objavio je album s Lady Gagom s kojom je otišao na turneju. Najpoznatiji je po pjesmi "I left my heart in San Francisco".

Clint Eastwood 1970. u Vižinadi na snimanju filma "Kellys Heroes" - "Zlato za odvažne"Clint Eastwood 1970. u Vižinadi na snimanju filma "Kellys Heroes" - "Zlato za odvažne"

Od glumaca koji se i dalje ne daju tu su Morgan Freeman, Anthony Hopkins, William Shatner odnosno Kapetan Kirk iz "Zvjezdanih staza". Svi oni i dalje snimaju filmove, iako su se Freeman i Hopkins približili desetom desetljeću života, a Shatner je tu granicu i prešao. No kada se govori o žilavim holivudskim zvijezdama treba spomenuti i Clinta Eastwooda koji će sredinom 2023. napuniti 92 godine.

Jimmy Carter ima 98 godina (I'm Not That Girl, izvor Flickr / Wikipedia)Jimmy Carter ima 98 godina (I'm Not That Girl, izvor Flickr / Wikipedia)

Drže se i neki političari. Jimmyja Cartera vjerojatno će se pamtiti kao predsjednika SAD-a koji je izabran nakon aferom Watergate okaljanog Richarda Nixona i kratkotrajnog nasljednika Geralda Forda, a prije konzervativnog fajtera Ronalda Reagana. Ovaj 39. predsjednik Sjedinjenih država koji je izabran kao član Demokratske stranke u dva desetljeća dugoj plimi republikanskih kandidata, ostao je aktivan dugo nakon odlaska iz Bijele kuće pa je 2002. osvojio i Nobelovu nagradu za svoj rad u Centru Carter koji se bavio promocijom ljudskih prava, a danas ima 98 godina.

Ako se spominje Carter nemoguće je ignorirati i Henryja Kissingera, bivšeg državnog tajnika američkih vlada, savjetnika za sigurnost te kontroverzne sive eminencije. Uz Kissingera se vezuju priče o upletanju SAD-a u ratove od Vijetnama do Chilea i u tim pričama često je on jedan od glavnih negativaca. Unatoč tome, ovaj posljednji preživjeli član kabineta Richarda Nixona mogao bi ubrzo napuniti ravno sto godina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of