PREMINUO SAŠA ZALEPUGIN

Odlazak poznatog urednika, novinara i televizijskog voditelja: Zbog njega su gledatelji rado gledali televizijski program i vjerovali mu

| Autor: HINA
Saša Zalepugin (Snimio Darko Tomaš / Cropix)

Saša Zalepugin (Snimio Darko Tomaš / Cropix)


Poznati urednik, novinar i televizijski voditelj Saša Zalepugin, zapamćen kao autor i voditelj emisije "Nedjeljom popodne", umro je u subotu u 91. godini u Zagrebu.

Aleksandar Saša Zalepugin diplomirao je slavistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a od 1966. do umirovljenja 1996. radio je na Televiziji Zagreb odnosno Hrvatskoj televiziji, gdje je bio urednik Kulturnoga i Zabavnoga programa.

Pokrenuo je, uređivao i vodio mozaičnu emisiju "Nedjeljom popodne" kojom je, kako navodi Hrvatska enciklopedija, stekao status začetnika tzv. totalne televizije, rabeći više formi - razgovore u studiju, snimljene reportaže, javljanja uživo, glazbene spotove.

Premda je serija dosegnula iznimnu gledanost, Zalepugin je 1978. bio smijenjen zbog "prozapadne orijentacije".

Od 1981. pa do 1991.vodi emisiju sličnog formata i jednako popularneu - "Sastanak bez dnevnog reda", a bio je i urednik i noćnoga televizijskoga programa Program plus (1988.–1991.).

Prije 40 dana Zalepugin je imao moždani udar i od tada je bio na bolničkom liječenju.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uputio je u sućut obitelji Saše Zalepugina te istaknuo kako je on bio čovjek brojnih talenata i uzor mnogim kolegama.

"Gotovo čitav svoj život gospodin Zalepugin posvetio je radu na Televiziji Zagreb odnosno Hrvatskoj televiziji gdje je bio urednik Kulturnoga i Zabavnoga programa. Pamtit ćemo ga kao čovjeka brojnih talenata u realiziranju raznih reportaža, javljanja uživo i intervjua, kao i glazbenih spotova. Svojim je doprinosom medijskoj sceni čitateljima i gledateljima nudio vrlo široku paletu informacija o raznim temama, postavljajući pritom visoke profesionalne standarde", napisao je Jandroković.

"Gospodina Zalepugina ujedno je krasila i osobnost dubokog poštivanja i uvažavanja drugih radi čega je bio uzor mnogim kolegama. Zbog njega su gledatelji rado gledali televizijski program i vjerovali mu", istaknuo je Jandroković u brzojavu sućuti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter