KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Tjestenina u gustom finom umaku, idealna i za alergičare

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Ako volite tjesteninu, ovaj umak definitivno morate probati - izuzetno je ukusan, a za one koji iz zdravstvenih razloga ne mogu jesti vrhnje, a koje je obično neizostavno u ovakvim receptima - bez straha, u ovom receptu nema vrhnja.

Sastojci:

  • 1 dcl maslinovog ulja
  • dvije šake oraha
  • 5 češnja češnjaka
  • pola žličice mljevene crvene paprike
  • grančica ružmarina
  • 2 žlice sjeckanog peršina
  • 2 konzerve od 430 grama bijelog graha
  • 300 grama tjestenine po izboru
  • 1 limun
  • sol, papar

Priprema:

U dublju posudu stavite oko 1 dcl maslinovog ulja pa lagano prepecite orahe i mljevenu crvenu papriku.

Dobro miješajte oko pet minuta pa prebacite u drugu posudu.

U to ubacite sitno nasjeckan češanj češnjaka pa pustite da se polako hladi.

U većem loncu zagrijte vodu i posolite ju. Kad se tjestenina skuhala, nemojte bacati vodu, jer će vam kasnije trebati za podlijevanje.

U drugoj dubljoj posudi na malo maslinovog ulja na laganoj vatri popržite ostatak češnjaka narezan na ploškice. Kad se češnjak počne mijenjati boju, dodajte listiće ružmarina i ocijeđeni grah.

Kuhajte uz miješanje oko 3 minute, i tada iz lonca s kipućom tjesteninom oduzmite oko 2,5 decilitara vode i dodajte ju u grah.

Nastavite kuhati i izgnječite malo grah da dobijete kremastu teksturu.

Skoro kuhanu tjesteninu izvadite iz lonca s kipućom vodom i prebacite u grah.

Dodajte još 2,5 decilitara vode od kuhanja tjestenine i 2-3 žlice maslinovog ulja.

Sve dobro promiješajte pa smanjite vatru na umjereno.

Kuhajte oko 2 minute pa maknite s vatre. Umak će vam se možda činiti prerijedak, ali stisnut će se kad se malo ohladi.

Dodajte naribanu koricu limuna, sok polovice limuna, nasjeckani peršin, papar, te od prepečene orahe.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter