ilustracija
Sezona gljiva jedna je od razloga zašto toliko volimo jesensko razdoblje. Izdvajamo jednu od najcjenjenijih gljiva u kulinarstvu - lisičarku. Sezona lisičarki počinje krajem ljeta i traje do kraja listopada, no nekad se mogu pronaći već i krajem lipnja.
Lisičarke se pripremaju uz kratku toplinsku obradu, svega nekoliko minuta kako se ne bi izgubili pojedini nutrijenti. Preporuča se pripremati ih uz neutralne namirnice. Mi smo odabrali rižoto.
Sastojci:
20 dag lisičarki
35 dag riže
maslac
češnjak
maslinovo ulje
Priprema:
Gljive je potrebno lagano očistiti i narezati na manje komade. Ako su male, nije ih potrebno rezati. Zatim ih se ubacuje u tavu u maslinovo ulje ili maslac i dodaje jedan cijeli češanj za bolji okus. Istovremeno se kuha riža, koja se nakon završetka kuhanja dodaje u tavu s lisičarkama i miješa na vatri još minutu. Na kraju je potrebno dodati maslac i parmezan i sve promiješati da se što bolje sljube okusi.