KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Starinski recept za neodoljivu pitu s jabukama

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (foto Pixabay)

Ilustracija (foto Pixabay)


Sastojci:
400 g glatkog brašna
2 žličice praška za pecivo
Prstohvat soli
2 žličice vanilin šećera
100 g šećera
1limun, korica
2 jaja
100 g punomasnog kiselog vrhnja
200 g maslaca, ohlađenog
100 g šećera
1 kg jabuka
2 žličice vanilin šećera
2 žlice ruma
1 žličica cimeta
Šećer u prahu, za posipati
Priprema:

Sjedinite brašno, prašak za pecivo, sol, šećer, vanilin šećer i koricu limuna. Dodajte kiselo vrhnje, jaja i maslac pa umijesite tijesto i oblikujte ga u loptu. Umotajte u plastičnu foliju te stavite u hladnjak na 45 minuta.

Ogulite jabuke, naribajte ih, zatim ih stavite na vruću tavu te ih propirjajte. Na ovaj način vam se prhko tijesto neće smočiti sokovima iz jabuka. U tavu dodajte i šećer, vanilin šećer i dvije žlice ruma te pirjajte par minuta. Dodajte i cimet te nastavite pirjati 2 do 3 minute. Pazite da se šećer ne karamelizira, sklonite tavu s vatre čim primijetite da je tekućina iz tave isparila. Ostavite 20-ak minuta da se ohladi.

Izvadite tijesto iz hladnjaka te ga podijelite na dva jednaka dijela. Pleh za pečenje namastite i pobrašnite, a višak brašna otresite. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Jedan dio tijesta razvaljajte na dimenzije pleha kojeg koristite pa u njega stavite tijesto. Površinu tijesta izbodite vilicom pa rasporedite pirjane jabuke. Razvaljajte i drugi dio tijesta te ga stavite preko jabuka; izbodite vilicom. 

Stavite u pećnicu i pecite 35 minuta. Nakon što je pita gotova, izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. 

Pitu razrežite na kocke i pospite šećerom u prahu. 

Izvor: Index recepti

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of