KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Slastan čokoladni kolač Rigojanči – iza kojeg se krije strastvena ljubavna priča

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Rigojanči je kolač iza čijeg nastanka stoji ljubavna priča - naime, slavni romski violinist Rigo Jancsi, svojim je virtuoznim umijećem sviranja violine i izuzetnom karizmom uspio je krajem 19. stoljeća zavesti najljepšu ženu tog vremena - Claru Ward. Ona je navodno bila toliko lijepa da je tada njemački car Wilhelm II zabranio objavu njezinih fotografija jer je njezinu ljepotu smatrao uznemirujućom.

Clara je bila udana za belgijskog princa, no violinist Rigo ju je opčarao, te se ona zaljubila - i kako je ova tajna veza eskalirala u skandal, Clara razvela od princa i u tajnosti udala za Riga.

Nije poznato je li baš Rigo napravio kolač, ili navodno jedan slastičar u Parizu po Rigovoj narudži - no navodno je Rigo poklonio taj kolač Clari uz riječi: "Probaj, smeđ je poput moje kože, sladak poput tvog srca".

Rigo Jancsi i Clara jedno vrijeme živjeli i u Rijeci, pa je kolač rigojanči zapravo i krenuo iz riječkih slastičarnica te osvojio Hrvatsku i tadašnju Monarhije.

U svakom slučaju, riječ je o izuzetno finom čokoladnom kolaču, a evo i recepture.

Sastojci

Biskvit:

  • 6 jaja
  • 7 žlica šećera
  • 3 žlice kakaa
  • 1 žlica čokolade u prahu
  • 6 žlica brašna
  • 2 žlice mlijeka

Za prelijevanje biskvita:

  • 200 ml čokoladnog mlijeka ili kave

Krema:

  • 250 g čokolade za kuhanje
  • 500 ml slatkog vrhnja

Glazura:

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 50 g maslaca
  • 3 žlice suncokretovog ulja

Priprema:

Za biskvit odvojiti bjelanjke i žumanjke. Miksati žumanjke sa šećerom, dodavati naizmjence brašno, kakao, čokoladu u prahu i mlijeko. Na kraju umiješati posebno istučeni čvrsti snijeg od bjelanjaka.

Biskvitnu smjesu izliti u veliki lim od pećnice preko papira za pečenje. Peći u pećnici na 180 stupnjeva 20 minuta.

S pečenog biskvita maknuti papir za pečenje pa ga prerezati na dva dijela kako bi dobili dvije kore.

Dok je biskvit još vruć preliti ga ili s 200 ml crne kave ili s 200 ml čokoladnog mlijeka.

Za kremu, čokoladu otopiti na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Slatko vrhnje ulupati u čvrsti šlag. Tada slatkom vrhnju dodati otopljenu čokoladu pa dobro sve sjediniti.

Za čokoladnu glazuru otopiti na laganoj vatri uz stalno miješanje čokoladu natrganu na komadiće sa maslacem i uljem. Glazura ne smije provrijeti!

Na ohlađeni dio biskvita nanijeti čokoladnu kremu, poklopiti drugim dijelom biskvita. Dlanovima malo pritisnite gornji dio biskvita na kremu da se lijepo spoji i kako se prilikom rezanja biskvit ne bi odvajao od kreme. Sve skupa preliti čokoladnom glazurom. Ostaviti kolač da se ohladi pa poslužiti rezano na komade željene veličine.

Dobar tek!

Izvor

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter