Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Kremasta kajgana

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Recept za najkremastiju kajganu, kakva se poslužuje u najboljim svjetskim restoranima, prenosi Index.hr 

Sastojci za jednu osobu

  • dva jaja
  • jedna žlica maslaca
  • sol i papar po ukusu
  • malo mlijeka ili vrhnja (opcionalno)

Priprema

Razbijte jaja u manju zdjelu i dobro ih umutite pjenjačom ili vilicom dok ne dobijete jednoličnu smjesu - bez vidljivih tragova bjelanjka. Po želji dodajte žličicu mlijeka ili vrhnja za dodatnu mekoću.

Uzmite tavu s neljepljivom podlogom i stavite je na najnižu moguću temperaturu. Ne dodajte masnoću još – cilj je da jaja krenu zgušnjavati polako, a ne pržiti.

Ulijte jaja u suhu tavu i neprestano miješajte silikonskom špatulom ili drvenom kuhačom. Miješajte lagano i ravnomjerno, stružući dno kako se jaja ne bi zalijepila. Budite strpljivi – treba 5 do 8 minuta.

Kad jaja postanu kremasta i zgusnuta, ali još uvijek blago tekuća (poput mekanog pudinga), maknite tavu s vatre. Kajgana će nastaviti kuhanje i van izvora topline.

Dodajte kockicu hladnog maslaca i miješajte dok se potpuno ne otopi. Maslac će zaustaviti kuhanje i dati kajgani svilenkastu teksturu i puni okus.

Na kraju dodajte sol i svježe mljeveni papar po ukusu. Poslužite odmah, idealno na tostu, uz avokado, rajčicu, losos ili što god vam je pri ruci.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama