Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Focaccia sendvič s mariniranom mozzarellom

| Autor: Lucija Sučić Mudrić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Ako ste ljubitelj bogatih i sočnih sendviča, ovaj recept će vas oduševiti!

Marinirana mozzarella, uz dodatak svježih rajčica, pečenog povrća i mekane focaccie, čini sendvič koji je istovremeno lagan i zasitan.

Priprema je brza i jednostavna, a okus – pravi mediteranski užitak.

Sastojci

  • 125 g mozzarelle (kugla), ocijeđena i natrgana na komade veličine oraha
  • 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja + malo za prelijevanje
  • ½ žličice suhog origana
  • 1 češanj češnjaka, tanko narezan
  • sok i korica 1 neprskanog limuna
  • 1 tikvica, narezana na ploške debljine 5 mm
  • 1 crveni luk, narezan na ploške debljine 5 mm
  • 1 mala focaccia (oko 20 cm)
  • 2 žlice majoneze
  • 1 rajčica, narezana na ploške debljine 1 cm
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema

U zdjeli ili staklenci pomiješajte mozzarellu s maslinovim uljem, origanom, češnjakom, limunovim sokom i koricom. Dobro pritisnite lopaticom da se sir potopi u ulje. Posolite i popaprite pa još jednom lagano pritisnite. Ostavite da odstoji dok pripremate ostalo.

Zagrijte pećnicu na grill funkciju.

Na lim stavite tikvicu i luk, pokapajte s dvije žličice maslinovog ulja, posolite i dobro promiješajte. Pecite 5–7 minuta, dok povrće ne dobije zlatno-smeđe rubove, jednom okrenite. Focacciu stavite da se ugrije zadnje dvije minute pečenja.

Prepolovite focacciu po dužini. Na donju polovicu namažite majonezu, zatim složite ploške rajčice.

Izvadite mozzarellu iz ulja i rasporedite po rajčici (ne morate iskoristiti sve). Dodajte pečeno povrće i pokapajte malo ulja u kojem se mozzarella marinirala.

Poklopite drugom polovicom focaccie i prerežite na dva obilna sendviča. Ako nosite za ponijeti, umotajte u papir za pečenje, piše BBC.

Savjet

Marinirana mozzarella može stajati do tjedan dana u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku. Odlična je i za pizzu, salate ili kao dodatak falafelu.

Ulje u kojem se mozzarella marinirala možete iskoristiti za dresing salata ili pečenje povrća.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama