Ilustracija (Pexels)
Pripremaju se od brašna, jaja, kvasca, mlijeka, soli i kockica kruha. Tijesto se oblikuje u valjak, zatim kuha u vodi ili pari. Nakon kuhanja, knedle se režu i poslužuju tople, često uz klasične češke umake
Tradicionalni češki način rezanja je pomoću pamučnog konca, no možete koristiti i vrlo oštar nož ili rezač za knedle. Ako knedle ne poslužujete odmah nakon kuhanja, premažite ih rastopljenim maslacem ili mašću kako se ne bi osušile.
Narežite stari bijeli kruh na kockice od oko 1 cm. Ako je kruh previše mekan, stavite ga na lim za pečenje i tostirajte 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 175 °C.
U 120 ml mlakog mlijeka umiješajte ½ žličice šećera i kvasac. Ostavite na toplom 10–15 minuta, dok se ne pojavi pjenasti sloj na površini.
U veliku zdjelu stavite brašno i sol. U preostalo mlijeko umiješajte jaje, pa dodajte brašnu. Ulijte i aktivirani kvasac s tekućinom.
Mijesite tijesto rukom ili mikserom s nastavkom za tijesto dok ne postane glatko. Zatim lagano umiješajte kockice kruha. Ako je tijesto ljepljivo, dodajte 1–2 žlice brašna.
Oblikujte tijesto u kuglu, stavite u čistu zdjelu, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom oko 45 minuta, dok ne udvostruči volumen.
Dignuto tijesto podijelite na dva dijela. Svaki oblikujte u valjak, malo kraći od posude kako bi ostalo mjesta za širenje. Možete ga kuhati u vodi ili na pari.
Za kuhanje u vodi – u velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu, smanjite na lagano vrenje. Kuhajte knedle 18 minuta, okrećući ih nakon 9 minuta. Poklopite lonac.
Za kuhanje na pari: Rupičastu posudu za kuhanje na pari stavite u lonac s vodom pa zagrijte. Kada voda provrije, stavite u rupičastu posudu tijesto, poklopite i kuhajte 25 minuta bez okretanja.
Oprezno izvadite tijesto. Ako ste ga kuhali u vodi, izbockajte ga vilicom kako para ne bi ostala unutra jer bi u suprotnom tijesto moglo biti previše mekano i ljepljivo. Parene knedle nije potrebno bosti
Narežite tijesto na kriške debljine oko 1,5 cm i poslužite tople, piše Punkufer.