Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Rižoto s rajčicama

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Sezona je rajčica - zašto ih ne biste iskoristili za pripremu ovog brzog i jednostavnog rižota? Nevjerojatno je kremast i ukusan, evo kako ga napraviti, prenosi Index.hr.

Sastojci za četiri osobe

  • 300 garborio riže
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 5 svježih rajčica
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 100 ml suhog bijelog vina
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 30 g maslaca
  • 50 g ribanog parmezana
  • malo soli i papra
  • svježi bosiljak ili peršin za posluživanje

Priprema

U većoj tavi ili loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte ga dok ne postane staklast, otprilike 5 minuta.

Dodajte češnjak, kratko promiješajte i pirjajte još 30 sekundi, pazeći da ne zagori.

Umiješajte rižu, miješajući je oko 1-2 minute dok ne postane blago prozirna. Ulijte bijelo vino i miješajte dok ne ispari.

Dodajte rajčice koje ste prethodno ogulili i nasjeckali, kao i koncentrat rajčice. Dobro promiješajte i začinite po ukusu sa solju i paprom.

Započnite dodavati vrući temeljac - po jednu kutlaču, uz stalno miješanje. Sljedeću kutlaču dodajte tek kada se prethodna gotovo potpuno upije.

Nastavite dodavati temeljac i miješati otprilike 18-20 minuta, dok riža ne postane al dente.

Kad je rižoto kuhan, maknite ga s vatre i umiješajte maslac i ribani parmezan. Poklopite i ostavite da odstoji 2 minute kako bi se svi okusi povezali.

Po želji, pospite svježim bosiljkom ili peršinom i poslužite toplo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama