kuhajte s glasom istre

Recept dana: Ciambotta, talijansko ljetno varivo od povrća

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Ciambotta ili giambotta je ljetno varivo od povrća, jedno od tradicionalnih jela južne Italije. Ima više imena (ciambrotta, giambotta, ciammotta, cianfotta, ciabotta u Abruzzu) i naravno svaka regija pa i obitelj ima svoj "najbolji" recept, ali svim je zajednički bogat okus povrća i šarenilo.

Ciambotta je priprema vrlo jednostavno – samo sve ubacite u lonac i ostavite da se kuha, a najčešće se poslužuje s palentom, dok će dobro pasati i uz ribu, meso s roštilja ili faširance. Nemojte se bojati dodati i komad povrća koje nije na popisu namirnica u ovome receptu, upravo je to ljepota ciambotte – jednom kad je otkrijete više nikada nećete imati viška povrća.

Ciambotta - sastojci:

  • 5 srednjih krumpira, oguljenih
  • 3 velike tikvice
  • 1 patlidžan
  • 3 velike paprike
  • 5 manjih rajčica
  • 1 luk
  • 6 češnjeva češnjaka
  • 3 žlice listova svježeg bosiljka, nasjeckanih, plus za posluživanje
  • 3 žlice svježeg peršina, nasjeckanog
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • 450 ml pasate od rajčice
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 čajna žličica papra
  • parmezan, za posluživanje po želji

Ciambotta - priprema:

Nasjeckajte sve povrće na veće kocke, a luk i češnjak na sitno.

Zagrijte ulje u velikom dubokom loncu. Kratko popržite luk i češnjak pa ubacite ostalo povrće i začine. Ulijte pasatu i dobro promiješajte.

Kuhajte na srednje jakoj vatri 5 minuta, a zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte još 20 minuta ili dok krumpir ne bude kuhan. Po potrebi dodajte malo vode.

Poslužite s još svježeg bosiljka i parmezanom, po želji, piše Punkufer.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama