Ilustracija (Pexels)
Ciambotta ili giambotta je ljetno varivo od povrća, jedno od tradicionalnih jela južne Italije. Ima više imena (ciambrotta, giambotta, ciammotta, cianfotta, ciabotta u Abruzzu) i naravno svaka regija pa i obitelj ima svoj "najbolji" recept, ali svim je zajednički bogat okus povrća i šarenilo.
Ciambotta je priprema vrlo jednostavno – samo sve ubacite u lonac i ostavite da se kuha, a najčešće se poslužuje s palentom, dok će dobro pasati i uz ribu, meso s roštilja ili faširance. Nemojte se bojati dodati i komad povrća koje nije na popisu namirnica u ovome receptu, upravo je to ljepota ciambotte – jednom kad je otkrijete više nikada nećete imati viška povrća.
Nasjeckajte sve povrće na veće kocke, a luk i češnjak na sitno.
Zagrijte ulje u velikom dubokom loncu. Kratko popržite luk i češnjak pa ubacite ostalo povrće i začine. Ulijte pasatu i dobro promiješajte.
Kuhajte na srednje jakoj vatri 5 minuta, a zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte još 20 minuta ili dok krumpir ne bude kuhan. Po potrebi dodajte malo vode.
Poslužite s još svježeg bosiljka i parmezanom, po želji, piše Punkufer.