Ilustracija (Pexels)
Ovaj lagani i kremasti rižoto od tikvica skuhat ćete za samo pola sata, a za pripremu vam treba samo nekoliko minuta da naribate tikvice i podgrijete temeljac. Tajna je u pravom izboru riže, pa koristite arborio rižu, koja je namijenjena za rižoto.
Morat ćete dosta miješati, ali to je ujedno sva vještina koja vam je potreba za kuhanje toga ukusnog i laganog jela. Nemojte biti sumnjičavi prema korici limuna koju ćete pronaći na popisu sastojaka, ona će vašem rižotu dati svježinu i lijepo će zaokružiti sve okuse.
U srednje velikom loncu zagrijte povrtni temeljac na srednje jakoj vatri. Kad zavrije, maknite s vatre i ostavite sa strane.
Naribajte tikvice.
U velikoj tavi otopite maslac na srednje jakoj vatri pa pirjajte ljutiku i češnjak oko 5 minuta ili dok ne omekšaju ali ne počnu zagorijevati.
Dodajte naribane tikvice i pirjajte oko 10 minuta, dok ne omekšaju.
Dodajte rižu i miješajući pirjajte oko 2 minute.
Zatim dodajte bijelo vino i sastružite sve što se primilo za tavu.
Dodajte pola šalice zagrijanog povrtnog temeljca i svježi timijan pa miješajte dok se tekućina potpuno ne upije, zatim dodajte još pola šalice i ponovite.
Nastavite dodavati temeljac pola po pola šalice odjednom riža sve ne upije i ne bude potpuno kuhana.
Umiješajte parmezan i sok od limuna. Dodajte sol i papar po ukusu.
Ukrasite naribanom koricom limuna i poslužite, piše Punkufer.hr.