Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Gyros zapečenac

| Autor: Mija Dropuljić
(Screenshot Instagram)

(Screenshot Instagram)


Večera nakon napornog dana ne mora značiti naručivanje dostave ili kompromis s okusom. Dapače, neka od najukusnijih jela pripremaju se brzo, jednostavno i s minimalnim naporom.

Ovaj gyros zapečenac jedan je od njih – izdašan, sočan, pun proteina, a s malo ugljikohidrata. Uz dodatak paprike, gljiva, začina i sira, u jednom jelu dobit ćete sve što trebate za ukusan i zadovoljavajući obrok.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 crvene ili žute paprike
  • 200 g šampinjona
  • 1 luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 4 svinjska odreska
  • 2 žlice suncokretovog ulja
  • 2 žlice začinske mješavine za gyros
  • sol, papar
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 300 ml temeljca (povrtnog ili mesnog)
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 200 g naribanog sira Gouda
  • kuhani riža za prilog po želji

Priprema:

Paprike operite i narežite na trakice. Očistite šampinjone i narežite ih na tanke ploške. Luk i češnjak ogulite; luk narežite na trakice, češnjak sitno nasjeckajte.

Meso narežite na tanke trake. U velikoj tavi zagrijte ulje i na jakoj vatri kratko zapecite meso dok ne porumeni. Dodajte papriku, šampinjone i luk te pirjajte nekoliko minuta. Zatim ubacite češnjak i sve začinite mješavinom za gyros, solju i paprom.

Umiješajte koncentrat rajčice i kratko ga popržite uz miješanje kako bi otpustio aromu. Ulijte temeljac i vrhnje za kuhanje, smanjite vatru i pustite da se umak krčka oko 5 minuta.

Smjesu prebacite u vatrostalnu posudu, pospite naribanim sirom i zapecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C (gornje i donje grijanje) oko 20 minuta. Za to vrijeme pripremite rižu ako je koristite kao prilog. Poslužite toplo.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama