(Foto Getty Images/iStockphoto)
Gazpacho je tradicionalna juha s juga Španjolske koja se priprema od svježe rajčice i drugog sirovog povrća. Ona potiče rad žlijezda slinovnica, a služi kao vrsta gastronomskog aperitiva tijekom ljeta. Ne čudi stoga što ga mnogi služe iz čašice za rakiju koju možete "trgnuti" prije glavnoga jela.
Namočite kruh u malo mlijeka dok ne omekša, odstranite tekućinu pa ga stavite u blender.
Operite rajčice, ogulite kožu i odstranite koštice pa ju narežite na kockice i pridružite kruhu.
Na kockice narežite i očišćene krastavce, paprike, luk i češnjak te ih pomiješajte s ostalih sastojcima i usitnite u blenderu dok ne dobijete gustu smjesu. Začinite maslinovim uljem, octom te solju i paprom po želji.
Ohladite juhu u hladnjaku barem sat vremena prije posluživanja.
Poslužite uz svježe povrće i preprženi kruh, piše Punkufer.hr.