kuhajte s glasom istre

Recept dana: Jednostavna tjestenina s lososom i pečenim rajčicama

| Autor: Ana Braškić
(Snimio Petar Fabijan)

(Snimio Petar Fabijan)


Spoj sočnog pečenog lososa, aromatičnih pečenih rajčica i tjestenine – ovo jelo odiše elegancijom, a priprema je brza i jednostavna, što ga čini idealnim izborom za sve prilike – od opuštene večere do posebnog ručka.

Pečene rajčice daju laganu slatkoću i dubinu okusa, dok maslinovo ulje i začini povezuju sve sastojke u skladnu cjelinu.

Tjestenina s lososom i pečenim rajčicama nije samo obrok, već pravi mali gastronomski doživljaj, a u nastavku donosimo recept.

Sastojci

  • 320 g tjestenine
  • 250 g snježnog graška
  • 180 g lososa
  • 2 režnja češnjaka
  • 4 grančice divljeg koromača
  • 350 g cherry rajčica
  • 15 g šećera
  • 4 grančice majčine dušice
  • prstohvat sušenog origana
  • 150 g rikole
  • 60 g parmezana
  • 60 g tvrdog ovčjeg sira
  • 60 g pinjola
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Priprema

Rajčice oprati, prepoloviti i posložiti na pleh obložen papirom za pečenje, s prerezanom stranom okrenutom prema gore.

Po njima posuti origano, nasjeckani češnjak, listiće majčine dušice, posoliti, popariti i posuti šećerom te pokapati maslinovim uljem.

Peći dva sata u prethodno zagrijanoj pećnici na 140 stupnjeva.

Dok se rajčice peku, pripremiti pesto od rikule. Rikolu oprati, posušiti te staviti u blender. Dodati pinjole, prstohvat soli, naribane obje vrste sira te dio od ukupno 125 g maslinova ulja.

Miksati na niskoj brzini i postupno dolijevati preostalo ulje u tankom mlazu, dok ne dobijete gustu kremu. Losos narezati na kockice. Snježnom grašku odrezati oba kraja i oprati.

Zakuhati posoljenu vodu i skuhati tjesteninu prema uputama na pakiranju.

U tavi na malo maslinova ulja kratko popržiti cijeli režanj češnjaka. Kad pusti miris, izvaditi ga, dodati grašak, posoliti i kuhati ih na jakoj vatri od 8 do 10 minuta, dodajući od 3 do 4 žlice vode od kuhanja tjestenine.

Zatim dodati losos, pirjati još 4 minute, a zatim na kraju ubaciti sjeckani koromač i pečene rajčice. Dobro promiješati. Dodati kuhanu tjesteninu, te na kraju pesto od rikule.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter