Ilustracija (Pexels)
Pfefferpotthast, mirisni njemački goveđi - ili juneći gulaš je izvorno bio jednostavno narodno jelo, no s vremenom je stekao popularnost zbog svog bogatog okusa i pripreme koja ne traži puno truda.
U Njemačkoj se obično poslužuje s kuhanim krumpirom ili pireom, kiselim krastavcima i ciklom. U gulaš se tradicionalno dodaju krumpir i mrkva, a neki kuhari preporučuju i pastrnjak ili korijen celera. Ne nedostaje niti začina – od pimenta, popularno nazvanog allspice i klekovih bobica, možete ubaciti i muškatnog oraščića ili kima za aromatičniju varijantu.
U velikom loncu zagrijte maslac ili ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte junetinu u nekoliko tura i zapecite sa svih strana (5–8 minuta po turi). Nemojte pretrpati lonac.
Meso izvadite i stavite sa strane.
U isti lonac dodajte luk i pirjajte oko pet minuta, dok ne omekša. Dodajte koncentrat rajčice pa dobro promiješajte. Kada se smjesa počne lijepiti za dno, dodajte malo temeljca i deglazirajte (sastružite karamelizirane dijelove). Ponovite ovaj postupak još dva puta.
Vratite meso i sokove u lonac. Dodajte preostali temeljac, krastavce, lovor, piment i bobice kleke. Zakuhajte.
Smanjite vatru, poklopite i pirjajte 60 minuta, dok meso ne omekša. Dodajte krumpir i mrkvu (ako koristite) i kuhajte još 20 minuta, dok povrće ne omekša. Izvadite lovorov list. Umiješajte limunov sok, šećer i kapare (ako ih koristite). Začinite solju i paprom po ukusu. Poslužite toplo, preporuča Punkufer.hr.