kuhajte s glasom istre

Recept dana: Pikantna tjestenina s votkom

| Autor: Novi list
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Tjestenina s votkom u zadnje je vrijeme podosta popularna na društvenim mrežama.

Puna je okusa i tako jednostavna za napraviti te predstavlja odličan obrok kada vam se jede nešto ukusno, toplo, ali brzo.

Sastojci

  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • pola luka, vrlo sitno nasjeckanog
  • 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 žličica suhih pahuljica čilija
  • 200 g koncentrata rajčice
  • 5 žlica votke
  • 300 ml vrhnja za kuhanje
  • 400 g suhe tjestenine, poput rigatoni pašte
  • 50 g naribanog parmezana, plus dodatno za posluživanje
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • mala šaka listova bosiljka, za posluživanje

Priprema

Otopite maslac i maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.

Dodajte luk, začinite solju i paprom te smanjite vatru. Kuhajte oko 5 minuta, povremeno miješajući, dok ne omekša.

Dodajte češnjak i pahuljice čilija ten miješajte minutu.

Pojačajte vatru na srednju, dodajte koncentrat rajčice i začinite solju i paprom. Kuhajte oko 5 minuta, često miješajući, dok koncentrat rajčice ne počne tamniti i karamelizirati se.

Dodajte votku i dobro promiješajte. Kuhajte, povremeno miješajući, oko tri minute.

Dodajte vrhnje i miješajte dok se dobro ne sjedini, a zatim maknite tavu s vatre.

Tjesteninu kuhajte u kipućoj slanoj vodi prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente. Ocijedite, te sačuvajte 200 ml vode u kojoj se kuhala.

Vratite umak na štednjak na srednje slabu vatru. Dodajte tjesteninu, parmezan i kutlaču vode u kojoj se kuhala tjestenina. Kuhajte i miješajte dok tjestenina ne postane dobro obložena i sjajna, po potrebi razrijedite s još malo vode od tjestenine.

Za posluživanje pospite bosiljkom, parmezanom i svježe mljevenim crnim paprom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter