KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Juha od luka - bogata biotinom i vitaminom C. Odlična za mamurluk 

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Tradicionalna francuska juha od luka jedan je od najboljih primjera hrane za utjehu. Topla, ukusna, mirisna, prepuna aroma, krepka i snažna, piše Story.hr. Francuzi ovu juhu smatraju svojim nacionalnim blagom, anjezini gastronomski korijeni sežu još u Stari Rim gdje su još prije 8000 godina pripremali krepke juhe

Sastojci:

 700 g žutog luka, razrezanog na tanke polumjesece
 4 žlice maslaca
 sol
 ¼ šalice suhog bijelog vina
 2 litre goveđeg temeljca
 4 klinčića
 3 lovorova lista
 1 žlica grubo usitnjenog crnog papra
 1 svežanj svježeg timijana
 ½ glavice češnjaka
 6 šnita baguettea, narezanih dijagonalno
 ¼ šalice porta (konjak može biti dobra zamjena)
 2 žlice ribanog sira – ementalera, gruyerea ili comtea

Priprema:

Popržite posoljeni luk na ulju, oko 5 minuta na jakoj vatri. Smanjite vatru i dalje pirjajte luk dok ne postane jako mekan. Umiješajte bijelo vino, deglazirajte tavu i kuhajte, uz miješanje, oko 2 minute. Umiješajte temeljac i ubacite smotuljak od gaze sa začinima (klinčić, lovor, timijan, crni papar).

Kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta uz povremeno miješanje. Dok se juha kuha, postavite rešetku na sredinu pećnice te je zagrijte na 180 °C. Stavite šnite baguettea na papir za pečenje i tostirajte u pećnici oko 15 minuta, s tim da na pola pečenja okrenete kruh. Izvadite kruh iz pećnice. Juhu podijelite u šest jednakih vatrostalnih zdjelica, na vrh svake stavite po krišku baguettea. Pospite sirom. Stavite u pećnicu pod grill na1 do 2 minute.

Dobar tek! 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter