kuhajte s glasom istre

Recept dana: Čokoladna baklava koja nudi jedinstvenu harmoniju okusa

| Autor: Glas Istre
Čokoladna baklava (Foto: Tikvica)

Čokoladna baklava (Foto: Tikvica)


Ako se pitate ima li što bolje od baklave, odgovor je ima! Glavni konkurent klasičnoj baklavi upravo je ovaj recept za čokoladnu baklavu.

Dodatak soka od naranče dodaje osvježavajući citrusni element koji istovremeno balansira slatkoću čokolade. No, najbolje da isprobate recept i uvjerite se u jedinstvenu harmoniju okusa koji ova baklava nudi.

Sastojci

  • 300 g kora za savijače

Nadjev

  • 450 g oraha
  • 40 g šećera
  • Prstohvat soli
  • 200 g čokolade za kuhanje

Sirup

  • 350 g vode
  • 330 g šećera
  • 1 vanili šećer
  • Sok 2 naranče
  • 1 limun (narezan na ploške)

Postupak

Sameljite orahe, a zatim ih pomiješajte sa soli i šećerom.

(Foto: Tikvica)(Foto: Tikvica)

Čokoladu otopite na pari.

(Foto: Tikvica)(Foto: Tikvica)

Prelijte orahe s otopljenom čokoladom te izmiksajte kako bi se sastojci što bolje rasporedili. Nadjev je spreman.

(Foto: Tikvica)(Foto: Tikvica)

Duboku tepsiju premažite s malo maslaca. Na dno stavite dvije kore za savijače koje ćete premazati s trećinom pripremljenog nadjeva.

(Foto: Tikvica)(Foto: Tikvica)

Na nadjev stavite dvije kore, pa premažite s drugom trećinom nadjeva.

Ponovite postupak dok ne potrošite nadjev. Zadnji sloj čine dvije kore.

Čokoladnu baklavu prvo je razrežite okomito, a zatim ukoso kako biste stvorili rombove.

(Foto: Tikvica)(Foto: Tikvica)

(Foto: Tikvica)(Foto: Tikvica)

Baklavu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35 minuta na 176 °C bez ventilatora.

Dok se baklava peće, pripremite šećerni sirup. Smjestite sve predviđene sastojke u duboku tavu i kuhajte nad srednjom vatrom 15 minuta.

(Foto: Tikvica)(Foto: Tikvica)

Pripremljenim sirupom prelijte baklavu odmah po vađenju iz pećnice.

(Foto: Tikvica)(Foto: Tikvica)

Pustite da se baklava hladi na sobnoj temperaturi barem dva sata. Dobar tek!

Recept smo dobili od Laure Bais s kulinarskog portala Tikvica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter