kuhajte s glasom istre

Recept dana: Clafoutis od trešanja oduševit će vas izgledom i okusom

| Autor: Lucija Sučić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Ukusni clafoutis od trešanja jedan je od omiljenih francuskih deserata. Kremasta tekstura i slatki komadići trešnje ponekad su sve što je potrebno za sreću, a kad se uz komad ovog slasnog deserta pronađe i kuglica sladoleda, govorimo o pravoj proljetno/ljetnoj poslastici.

Podrijetlom iz regije Limousin u Francuskoj, ovaj se desert uglavnom pravi od brašna, šećera, mlijeka i voća i nije presladak, zbog čega mu dašak šećera u prahu kao finalni dodori prije posluživanja daje suptilan poticaj čarobnom okusu.

Ovo je odličan recept taman za nadolazeću sezonu trešanja!

Sastojci:

  • oko 300 g svježih slatkih trešanja bez koštica
  • 3 velika jaja, sobne temperature
  • 120 g brašna
  • 200 g granuliranog šećera, plus 2 žlice za preljev
  • 237 ml mlijeka
  • 1 i pol žličica ekstrakta vanilije
  • pola žličice ekstrakta badema
  • četvrtina žličice soli
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C stupnjeva.

Dno okrugle ili ovalne posude za pečenje obilno premažite maslacem, pa rasporedite trešnje ravnomjerno po dnu posude.

U blender dodajte preostale sastojke: jaja, šećer, mlijeko, brašno, vaniliju, ekstrakt badema i sol, te miješajte dok ne postane glatko. Prelijte smjesu preko trešanja i pospite sa dvije  žlice šećera.

Pecite dok se krema ne stegne, oko 35-45 minuta.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter