(Arhiva Glasa Istre)
Uskrs je iza ugla, od njega nas dijeli još dva dana. Nezaobilazan dio najvećeg kršćanskog praznika je svakako i tradicionalni uskršnji blagdanski stol. Na njemu će se naći jaja, šunka, janjentina, kolači, i naravno, nezaobilazna pinca.
Stoga vam danas donosimo recept za pincu iliti uskršnju pogaču prema uputama chefa Stjepana Vukadina, člana MasterChef žirija. Isprobajte ovaj recept i obogatite blagdanski stol pincom iz kućne radinosti.
U zagrijanom mlijeku otopite maslac, pa u drugoj zdjeli pomješajte šećer, kvasac (izmrvljeni), maslac otopljen u mlijeku, vaniliju, korice limuna i naranče te likere, rum i prošek. U posebnoj zdjeli izmiksajte jaja (5) i vrhnje, a to onda dodajte smjesi.
Miksajte sve zajedno i postupno dodajte brašno. Možete ga rukama potom malo i umijesiti kako bi bilo glatko. Ostavite ga na toplom mjestu da se diže oko sat i pol, dok se ne udvostruči. Ako se lijepi za ruke, dodajte još brašna.
Nakon isteka vremena, još jednom premijesite tijesto i oblikujte u 3-4 loptice, pa pustite sa strane još 30-ak minuta. Kako bi tijesto došlo na idealnu veličinu i teksturu prije pečenja, pokrijte ga krpom i umotajte u dekicu.
Dok loptice odmaraju pripremite šećerni posip tako da tri žlice šećera prvo otopite na laganoj vatri, a kad se otopi dodajte i ostatak i dobro promiješajte.
Tijesto potom izrežite u prepoznatljiv "cvijet" pa premažite razmućenim jajetom i pospite šećerom. Pecite ju na 170 stupnjeva 30 do 35 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa. Ukoliko imate jaču pećnicu, zadnjih deset minuta smanjite temperaturu na 150 stupnjeva i pecite dodatnih par minuta. Dobar tek!
Izvor: Index