Kuhajte s glasom istre

Recept dana: Hasselback krumpiri - ukusno iznenađenje na blagdanskom stolu

| Autor: Novi list
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Sigurno ste do sada imali prilike vidjeti, a možda i uživati u ukusnim rebrastim pečenim krumpirima. Hasselback krumpiri inače potječu iz Švedske, a ime su dobili po restoranu gdje je recept prvi puta predstavljen.

Neka vas ne iznenadi činjenica da ih je zapravo iznimno jednostavno za napraviti, a sjajno će ići uz vaše omiljeno povrće ili meso – taman za blagdanski stol!

Sastojci

  • 5-6 većih krumpira
  • prstohvat soli
  • jedna i pol žličica maslinovog ulja po krumpiru

Za punjenje/preljev:

  • 60 ml maslinovog ulja
  • puna žličica soli
  • 4 režnja češnjaka
  • 3 grančice ružmarina

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200°C (180°C ako koristite ventilator).

Dok se pećnica grije, očistite krumpire i na strani na kojoj će se peći odrežite tanku krišku kako se ne bi kotrljao dok ga režete.

Stavite krumpir između dva drvena štapića ili plosnate kuhače, što će vam koristiti kao alatka da krumpir ne zarežete previše.

Krenite rezati krumpir na tanke ploške debljine oko 2 mm. Pospite i utrljajte svaki od krumpira s maslinovim uljem i pospite ih sve zajedno s prstohvatom soli, stavite ih na pladanj zajedno sa češnjakom i ružmarinom te ih pecite pola sata.

Nakon ih izvadite iz pećnice, a u ovoj bi fazi kriške krumpira trebale biti manje slijepljene. Preko njih polijte maslinovo ulje iz drugog dijela recepta a potom ih ravnomjerno posolite.

Pecite krumpire još 40 minuta te ih svakih 10 minuta podlijevajte uljem sa lima u kojem se peku.

Kada krumpir omekša u sredini, pojačajte pećnicu na 220°C (200°C ako koristite ventilator), ponovno premažite krumpir i pecite još 10 – 15 minuta dok rubovi ne postanu zlatni.

Poslužite odmah dok su vrući i dok su rubovi hrskavi. Dobar tek!

Izvor: RecipeTinEats

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater