Kuhajte s glasom istre

Recept dana: Sočan mramorni kolač bez jaja i maslaca

| Autor: Novi list
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Recept za kolač bez jaja i maslaca? Možda na prvu ne zvuči kao nešto što će rezultirati sočnim kolačem, ali ovaj mramorni kolač odmah dokazuje suprotno!

Brzo se i jednostavno priprema, a povrh svega nevjerojatno je ukusan. Ni ne primijetite da nedostaju dva uobičajena sastojka.

Uvjerite se sami i isprobajte, kladimo se da ćete ovaj klasični kolač ubuduće češće peći u ovoj verziji.

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 325 g šećera
  • 350 ml mlijeka, plus 1 dodatna žlica
  • 1 pakiranje praška za pecivo
  • 1 pakiranje vanilin šećera
  • 175 ml ulja
  • 40 g kakaa u prahu
  • 1 prstohvat soli

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite kalup za torte ili kalup za kruh. U posudi za miješanje pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, vanilin šećer i prstohvat soli. Zatim dodajte ulje i mlijeko i sve promiješajte. Trećinu tijesta prebacite u drugu zdjelu. Za tamno tijesto dodajte kakao prah i jednu žlicu mlijeka. Sve zajedno izmiješajte.

U kalup naizmjenično sipajte svijetlo i tamno tijesto. Na kraju provucite vilicom da napravite mramorni uzorak. Stavite posudu za pečenje u pećnicu i pecite kolač oko 60 minuta (napravite test štapićima!). Gotov mramorni kolač izvadite iz pećnice, stavite na rešetku i ostavite da se ohladi. Izvadite iz kalupa tek kad se potpuno ohladi.

Prije posluživanja mramorni kolač možete oplemeniti po želji. Kao preljev idealni su šećer u prahu ili čokoladna glazura. Alternativno, možete ga također dodati nasjeckane orašaste plodove ili čokoladne kapljice. 

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini