KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Lasagne alla Norma će vas odvesti ravno na Siciliju

| Autor: Novi list
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Lasagne alla Norma jedno je od klasičnih sicilijanskih jela. S rajčicom, patlidžanom i aromatičnim sirom koji se nježno topi, ovo jelo odmah dočarava mediteranski stil života u vašoj kuhinji.

Klasični recept za tjesteninu možete pripremiti i kao ukusnu varijantu lasagna, koje vas divno ugriju i natjeraju da zaboravimo na tmurno zimsko vrijeme. 

Sastojci: 

  • 1 veliki luk
  • 2 češnja češnjaka
  • Malo maslinovog ulja
  • 800 g nasjeckanih rajčica
  • Sol, papar, šećer
  • Svježi bosiljak
  • 500 g patlidžana (cca 3 srednje veličine)
  • 500 g ricotte
  • 100 ml mlijeka
  • muškatni oraščić
  • 200 g mozzarelle
  • 100 g parmezana
  • 250 svježih listova lasagna

Priprema:

Prvo pripremite umak od rajčice. Da biste to učinili, ogulite luk i češnjak. Luk sitno narežite i pirjajte na malo maslinovog ulja dok ne postane proziran. Češnjak protisnite i kratko propirjajte. Zatim dodajte nasjeckanu rajčicu, začinite solju, paprom i šećerom te pirjajte oko 15 minuta.

Nasjeckajte svježi bosiljak i umiješajte neposredno prije kraja kuhanja. Stavite sa strane, potom ponovo zagrijte ulje u tavi. Patlidžane operite i narežite na ploške cca. 4 mm debljine.

Zatim pržite na maslinovom ulju dok ne porumene i stavite na kuhinjski papir da se ocijede. Sada umiksajte kremu od ricotte. Da biste to učinili, miješajte ricottu s mlijekom dok ne postane glatka i začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.

Mozzarellu narežite na ploške, a parmezan sitno naribajte. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Slažite lasagne na sljedeći način: dno posude za pečenje najprije premažite slojem umaka od rajčice, a zatim na vrh poslažite sloj listova.

Na vrh namažite kremu od ricotte i pokrijte tankim slojem umaka od rajčice.

Sada po umaku rasporedite ploške patlidžana i pospite ih parmezanom. Zatim ponovno stavite ploške tjestenine i ponovite redoslijed ricotte, umaka od rajčice, patlidžana, parmezana i tjestenine dok ne potrošite sve ploške tjestenine i sav patlidžan.

Na kraju lasagne prekrijte kremom od ricotte i ploškama mozzarelle, po potrebi pospite i preostalim parmezanom. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater