(Snimio Davor Puklavec/Pixsell)
Štrukli ili štruklji - kako god ih zvali, dobro su nam poznati i rado se jedu. Klasik sa sjevera Hrvatske se voli u svakom dijelu Lijepe naše i to ne bez razloga. Fino tijesto punjeno nadjevom od sira, pa još zapečeno izaziva zazubice od same pomisli.
Stoga vam danas donosimo recept za kuhane zagorske štrukle koje ćete moći spremiti u niti sat vremena, a najest ćete se kao pravi.
Sastojci za 10 porcija:
Tijesto
Nadjev
Premaz za tijesto
Priprema:
Sastojke za tijesto pomješajte, te prebacite na nauljeni tanjur. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte po potrebi još brašna. Jednom kada je na tanjuru, nauljite i tijesto pa prekrijte folijom i ostavite da leži pola sata.
U međuvremenu pomiješajte sastojke za punjenje i otopite maslac. Čvrst stolnjak pospite brašnom i na njemu razvucite tijesto pa polijte otopljenim maslacem.
Nadjev mažite na suprotne strane tijesta pa savijte (pomognite si stolnjakom) u dvije "zmijice". Štrukle narežite rubom tanjura, pa ih ubacite u posoljenu kipuću vodu. Štrukli se trebaju kuhati dok ne isplivaju, a možete ih poslužiti posute cimetom, krušnim mrvicama ili nečim drugim po ukusu. Dobar tek!
Izvor: Index recepti