KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Savillum - starorimski cheesecake

| Autor: Glas Istre
(Screenshot @trullocicerone Instagram)

(Screenshot @trullocicerone Instagram)


Stari Rimljani su dominirali Europom, svoj trag su ostavili i kod nas, a pokazali su se i u kuhinji. Cheesecake je omiljena slastica mnogih, što zbog lagane teksture, što zbog samog laganog okusa, a vidimo da su i Rimljani to znali.

Danas vam donosimo recept za antičku verziju popularnog kolača od sira koji je Katon opisao još u svom čuvenom djelu "De agri cultura" 160. prije Krista. Sam Katon preporuča pečenje u posudi od terakote ili druge gline, ali ako nemate, i uobičajena posuda će poslužiti.

Sastojci za 6 porcija:

  • 500 g svježeg sira ili ricotte
  • 100 g pšeničnog ili ječmenog brašna
  • 1 jaje
  • 50 g meda
  • maslinovo ulje, za podmazivanje posude za pečenje
  • sjemenke bijelog maka (ili običnog), za posipanje
  • još malo meda, za preljev

Priprema:

U zdjeli pomiješajte brašno, sir, jaje i med, a pećnicu zagrijte na 180°. Dobivenu glatku smijesu izlijte u posudu za pečenje prethodno premazanu maslinovim uljem.

Smjesu u posudi poravnajte, ne treba biti precizno. Sir će se tijekom pečenja otopiti i savillum će poprimiti oblik posude u kojoj se peče. 

Pecite oko 20 minuta ili dok površina ne poprimi zlatno-smeđu boju. Pet minuta prije kraja pečenje izvadite kolač iz pećnice i pospite sjemenkama maka.

Poslužite vruće u posudi u kojoj se i pekao, te po želji prelijte medom. Dobar tek!

Izvor: Index recepti

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom