Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Dosadila vam je obična riža? Imamo 3 kombinacije koje obiluju aromama i okusima

| Autor: Lucija Sučić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Ako se pitate kako riži dodati više okusa, imamo veoma jednostavan odgovor: začini!

Čim se krenete malo poigravati s okusima i kombinacijama, otkriti ćete divan svijet ukusnih spojeva koji rezultiraju fantastičnim obrocima koji mogu biti prilog ili pak samostalno jelo.

U nastavku vam donosimo tri ideje za rižu koja obiluje aromama i okusima!

Riža s maslacem i češnjakom

Sastojci

  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 25 g sitno nasjeckanog žutog luka
  • 4 mljevena češnja češnjaka
  • 325 g nekuhane bijele riže
  • 700 ml temeljca
  • pola žličice soli
  • vršak žličice mljevenog crnog papra

Priprema

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri zajedno s maslacem i maslinovim uljem, a potom dodajte luk i češnjak te dinstajte dok luk ne postane staklast. Dodajte rižu i lagano ju tostirajte par minuta.

Dodajte temeljac i promiješajte sastojke. Zatim pokrijte lonac poklopcem i smanjite vatru te pustite rižu da kuha dok sva tekućina ne nestane (nemojte miješati tijekom ovog koraka). Maknite s vatre i ostavite pokriveno 5-10 minuta da se riža kuha na pari. Nakon toga rižu izbodite vilicom i poslužite.

Riža s kurkumom

Sastojci

  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 25 g sitno nasjeckanog žutog luka
  • 3 mljevena češnja češnjaka
  • 325 g nekuhane bijele riže
  • jedna i pol žličica kurkume u prahu
  • 600 ml temeljca
  • 1 list lovora

Priprema

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri s maslacem i maslinovim uljem. Dodajte češnjak i luk i dinstajte dok luk ne postane proziran. Dodajte rižu i kurkumu u prahu i promiješajte.

Nakon par minuta, dodajte temeljac i lovorov list, a zatim pokrijte lonac poklopcem i smanjite vatru te pustite rižu da kuha dok sva tekućina ne nestane (nemojte miješati rižu tijekom ovog koraka). Maknite s vatre i ostavite pokriveno 5-10 minuta da se riža kuha na pari. Nakon toga rižu izbodite vilicom i poslužite.

Riža s korijanderom i limetom

Sastojci

  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 25 g sitno nasjeckanog žutog luka
  • 2 mljevena češnja češnja
  • 325 g nekuhane bijele riže
  • jedna oguljena limeta
  • 600 ml temeljca
  • sok od dvije limete
  • 15 g sitno nasjeckanog korijanadera

Priprema

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri s maslacem i maslinovim uljem. Dodajte češnjak i luk i miješajte dok luk ne postane staklast. Dodajte rižu i  miješajte nekoliko minuta.

Potom dodajte temeljac i koricu limete i promiješajte sastojke. Pokrijte lonac poklopcem i smanjite vatru. Neka se kuha dok sva tekućina ne nestane (ne miješati tijekom ovog koraka!). Maknite s vatre i ostavite 5-10 minuta pokriveno da se riža kuha na pari. Nakon toga dodajte sok limete i nasjeckani korijander i umiješajte u rižu, a zatim poslužite.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum