GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Toast on the Roast

| Autor: The Outlaw Chef


Sjedim za kućnim šankom i guštam u jutarnjem espressu - kratkom i bez šećera - zagledan sam u dubinu vlastite podsvijesti i mislim si: jede mi se tost… ali mi je dosadilo jesti tost sa sirom ili tost šunka sir i slične kombinacije…

Kada bih stavio u njega neke slane inćune, čini mi se da bi oni uz pomoć kruške bili samo sočniji… ali kruška i kruh - to ne ide nikako... Kako napraviti neku poveznicu između, neki medij, da ipak spojim kruh s kruškom… hm… razmišljam dalje dok mi nosnice ugodno nadražuje para iz šalice espressa i aroma kave koja se lagano zavodnički uvlači u moj mozak…

Ako kruh zapečem u tosteru s maslinovim uljem i dodam par zrna cvijeta morske soli, a slane inćune rastopim sa cherry pomidorom, medom i paprom u nekakvoj šalši, dok krušku zapečem na maslinovom ulju i lovoru a kao "tampon zonu" postavim kobasicu koju sam prethodno pržio na maslinovu ulju pa dinstao u malvaziji u kojoj sam rastopio žličicu meda… hm… ah… i dok su mi se usta ovlažila slinom zbog ovih bludnih misli, zaključio sam da je došlo vrijeme da "zakuham nešto"… dakle… što čekate… 3,2,1… "zakuhajte nešto i Vi"... Yhaaaaaa!

Toast on the RoastToast on the Roast

Sastojci za jednu osobu:

  • 20 dkg domaća istarska kobasica
  • 15 dkg cherry pomidor
  • 15 dkg celera (stabljika)
  • 1 kruška
  • 7 dkg maslina bez koščica
  • 4 svježa lista lovora
  • 1 jušna žlica meda
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • 3 fileta slanih sardona
  • ½ dcl malvazije
  • 2 fete kruha
  • 1/3 čajne žličice crnog friško mljevenog papra
  • 1/3 čajne žlice cvijeta morske soli

Priprema:

Oštrim nožem razrežite krušku uzduž na tanje kolutove. Usitnite svježe listove lovora u sitni prah. U plitkoj tavi na vrelom maslinovom ulju pržite filete od kruške a po površini kruške dodajte po pola prstohvata sitno nasjeckanog lovora.

Pržite cca po jednu minutu sa svake strane, potom maknite krušku iz tave dalje od izvora topline na papirnati kuhinjski ubrus da se ocijedi višak ulja.

U plitkoj tavi na vrelom maslinovom ulju pržite stabljike celera koje ste lagano posolili i popapriti. Pržite prvo tri minute s jedne strane pa kad ih okrenete na drugu stranu dodajte sok od jedne polovice naranče, pa pržite odnosno dinstajte tako još nekih pet minuta . Izvadite zatim stabljike celera na kuhinjski ubrus da se upije višak ulja.

Oštrim nožem razrežite uzduž, ali ne do kraja kobasicu pa ju lagano pritisnite oštricom noža da dobijete kvadratni oblik pljeskavice. Zatim u plitkoj tavi na vrelom maslinovom ulju pržite kobasicu najprije 4 do 5 minuta s jedne strane, pa kad okrenete drugu stranu dodajte malvaziju u kojoj ste rastopili pola jušne žlice meda.

Dinstajte tako nekih 7 do 9 minuta pa maknite kobasicu od izvora topline. Sitno nasjeckajte cherry pomidor, sitno nasjeckajte masline i filete slanih inćuna pa ih uz dodatak meda, papra i cvijeta morske soli uz konstantno miješanje pržite na vrelom maslinovom ulju 5 minuta. Maknite našu šalšu s izvora topline.

Slaganje tanjura:

Prvo na veliki ravan tanjur stavite jušnu i pol žlicu šalše od cherry pomidora. Preko nje položite dvije stabljike celera. Pored stabljika celera stavite dvije fete kruha istostiranog na cvijetu morske soli i maslinovom ulju. Na stabljike celera naslonite dvije fete kruške a na krušku i celer položite našu kobasicu na koju dekoracije radi možete staviti pola cherry pomidora… I evo ga, naše je jelo spremno za konzumaciju… uključite svoja nepca dragi moji čitatelji i uživajte u spletu okolnosti eterika koje vas okružuju… Cool running…

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter