KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Domaći pomfrit možete napraviti i u pećnici! Isprobajte ovu provjerenu metodu

| Autor: Lucija Sučić
(iStock)

(iStock)


Iako nije udarna vijest da pomfrit možete napraviti kod kuće, ovoga puta ne govorimo o decilitrima potrošenog ulja, prskanju do te mjere da je čitava kuhinja masna te još masnijem rezultatu…

Kada govorimo o krumpirićima iz pećnice, mnogima prvo na pamet padaju pak ili presuhi ili premokri krumpirići, ili pak situacija gdje izvana izgledaju odlično, dok su iznutra suhi. Što napraviti?

Erin Clarke je na blogu otkrila trik s kojim joj hrskavi i slasni krumpirići iz pećnice uvijek uspiju, a recept donosimo u nastavku.

Sastojci

  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 700 g krumpira
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 1/4 žličice luka u prahu
  • pola žličice kopra
  • 1/4 žličice mljevenog crnog papra
  • 1 žličica soli plus

Priprema

Pećnicu stavite grijati na 230 °C a rešetku postavite na donju trećinu.

Uzmite veći lim za pečenje i pokapajte ga sa jednom i pol žlicom maslinovog ulja, a možete ulje i razmazati tako da u potpunosti prekrije dno lima.

Krumpir ogulite i narežite na štapiće, te ih stavite u veću zdjelu i prelijte ga vrućom vodom iz slavine tako da budu u potpunosti uronjeni. Tako ih ostavite deset minuta.

Nakon toga ih ocjedite, a zatim ih prebacite na čisti ručnik i osušite koliko god možete, mijenjajući ručnik po potrebi. Isperite i obrišite zdjelu u kojoj ste namakali krumpire te ih vratite u nju i pokapajte s preostalim maslinovim uljem i pospite solju, češnjakom u prahu, koprom, lukom u prahu i paprom. Pomiješajte i pazite da se začini i ulje dobro rasporede.

Rasporedite krumpir u jednom sloju na pripremljeni lim za pečenje i pecite ga u donjoj trećini pećnice od 15 do 20 minuta, dok ispod ne poprime zlatnu boju.

Izvadite lim za pečenje iz pećnice i velikom, čvrstom lopaticom pažljivo odvojite krumpiriće od dna posude. Okrenite ih u velikim dijelovima najbolje što možete tako da se krumpiri okreću i ravnomjerno porumene sa svih strana te ih vratite da se nastave peći dok ne postanu zlatne boje i hrskavi.

Dok su krumpirići vrući, možete ih dodatno posuti solju po ukusu.

Dobar tek!

Izvor: Novi list

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter