Ilustracija (Pixabay)
Želite li donijeti dašak talijanske kuhinje u vaš dom, trebali biste probati ovaj recept.
Ovaj talijanski klasik funkcionira kao samostalno jelo ili kao prilog kojem mesnom ili ribljem jelu.
U ovaj recept možete dodavati i sastojke po vlastitom izboru, sigurno nećete pogriješiti.
Sastojci za tijesto:
Za nadjev će vam trebati:
Priprema:
U manju posudu stavite oko 100 ml mlake vode, kvasac i šećer. Promiješajte i pustite da se zapjeni.
U posudu za miksanje stavite brašno i sol pa promiješajte. Dodajte zapjenjeni kvasac i preostalu mlaku vodu te miksajte na manjoj brzini. Dodajte žlicu po žlicu maslinova ulja.
Miksajte oko 15 minuta dok ne dobijete fino glatko tijesto. Prebacite ga u zdjelu u kojoj će se dizati. Posudu poklopite ili prekrijte prozirnom folijom. Pustite da odstoji minimalno dva sata.
Tijesto prebacite u posudu u kojoj ćete peći focacciu, a koju ste prethodno dobro premazali maslinovim uljem. Pustite da odstoji na sobnoj temperaturi minimalno sat vremena.
Tijesto u posudi za pečenje pokapajte maslinovim uljem te nauljenim prstima izbodite tijesto. U tijesto utisnite na polovice narezane masline, narezanu ljutiku i mini rajčice. Dodajte svježe začinsko bilje te pospite krupnom morskom soli.
Tijesto s nadjevom pustite da se diže još oko pola sata. Prije stavljanja u pećnicu još pokapajte maslinovim uljem.
Pecite oko 35 minuta na temperaturi od 190 stupnjeva.
Dobar tek!
Izvor: jutarnji.hr