Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Focaccia kao samostalno jelo ili kao prilog uz ribu ili meso

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Želite li donijeti dašak talijanske kuhinje u vaš dom, trebali biste probati ovaj recept.

Ovaj talijanski klasik funkcionira kao samostalno jelo ili kao prilog kojem mesnom ili ribljem jelu.

U ovaj recept možete dodavati i sastojke po vlastitom izboru, sigurno nećete pogriješiti.

Sastojci za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 350 ml mlake vode
  • 1 suhi kvasac
  • prstohvat šećera
  • 2 žličice soli
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 100 ml maslinova ulja za premazivanje

Za nadjev će vam trebati:

  • 15 maslina
  • 15 mini rajčica
  • grančice ružmarina
  • 2 manje ljutike
  • krupna sol

Priprema:

U manju posudu stavite oko 100 ml mlake vode, kvasac i šećer. Promiješajte i pustite da se zapjeni.

U posudu za miksanje stavite brašno i sol pa promiješajte. Dodajte zapjenjeni kvasac i preostalu mlaku vodu te miksajte na manjoj brzini. Dodajte žlicu po žlicu maslinova ulja.

Miksajte oko 15 minuta dok ne dobijete fino glatko tijesto. Prebacite ga u zdjelu u kojoj će se dizati. Posudu poklopite ili prekrijte prozirnom folijom. Pustite da odstoji minimalno dva sata.

Tijesto prebacite u posudu u kojoj ćete peći focacciu, a koju ste prethodno dobro premazali maslinovim uljem. Pustite da odstoji na sobnoj temperaturi minimalno sat vremena.

Tijesto u posudi za pečenje pokapajte maslinovim uljem te nauljenim prstima izbodite tijesto. U tijesto utisnite na polovice narezane masline, narezanu ljutiku i mini rajčice. Dodajte svježe začinsko bilje te pospite krupnom morskom soli.

Tijesto s nadjevom pustite da se diže još oko pola sata. Prije stavljanja u pećnicu još pokapajte maslinovim uljem.

Pecite oko 35 minuta na temperaturi od 190 stupnjeva.

Dobar tek!

Izvor: jutarnji.hr

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter