KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Parmigiana - slasna i jednostavna receptura iz tradicionalne talijanske kuhinje

| Autor: Glas Istre
(Pixabay)

(Pixabay)


Za sve koji vole povrće - parmigiana je definitivno složenac koji treba isprobati. Ovaj tradicionalno talijansko jelo koje potječe sa Sicilije, jako jednostavno se priprema, a valja napomenuti da je odlično i sljedećeg dana, kad se ohladi.

 

Sastojci za 4 osobe:

  • 3 srednja patlidžana
  • 3 jaja
  • brašno
  • sol
  • papar
  • biljno ulje
  • maslinovo ulje
  • 0,5 l pasata di pomodoro
  • svježi listovi bosiljka
  • 450 g ribanog parmezana
  • 450 g ribane gaude

 

Priprema:

Patlidžane narežite po dužini na ploške debljine oko centimetra. Stavite ih u cjedilo, dobro posolite i ostavite ih oko pola sata da puste vodu. Nakon toga ih isperite vodom i ocijedite.

Kriške patlidžana uvaljajte u brašno. U široj posudi umutite jaja, sol i papar, pa u to uvaljajte nabrašnjene kriške patlidžana.

U dubljoj tavi zagrijte ulje - pola biljnog i pola maslinovog - za prženje, te ubacite nabrašnjene patlidžane koje ste uvaljali u jaja.

Pržite sa svake strane nekoliko minuta dok ne porumene, pa ih izvadite na tanjur s papirnatim ubrusom da upije višak ulja.

U loncu malo prokuhajte passata di pomodoro (šalšu), pa dodajte nekoliko listova sjeckanog svježeg bosiljka.

Na dno dubljeg pleha za pečenje stavite sloj šalše, pa pospite s ribanim parmezanom i ribanom gaudom, i na to složite pržene patlidžane.

Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke, a kao zadnji sloj obilno stavite ribani parmezan i gaudu.

Pleh za pečenje poklopite (ili prekrijte aluminijskom folijom) i stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 stupnjeva.

Pecite 30-ak minuta, pa maknite aluminijsku foliju ili poklopac i pecite još 15-ak minuta, da sir dobije lijepu boju.

Izvadite iz pećnice, i prije rezanja sačekajte 20-minuta da se malo ohladi.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter