Šnenokle (foto Arhiva)
Sastojci:
1 litra mlijeka
4-5 jaja
150 grama šećera
mahuna vanilije
prstohvat soli
Priprema:
Razbijte jaja, odvojite bjelanjke od žumanjaka. Odvojite dvije žlice šećera od gore navedene količine pa ga dodajte bjelanjcima. Dodajte im i prstohvat soli pa ih istucite u čvrsti snijeg.
Žumanjke dobro promiješajte s preostalim šećerom.
Mahunu vanilije stavite u mlijeko pa zagrijte mlijeko do vrenja.
U uzavrelo mlijeko pažljivo stavljajte žlicu po žlicu snijega, radite u turama. Okrenite žličnjake da se ravnomjerno skuhaju pa ih izvadite.
Maknite mlijeko s vatre pa mu dodajte žumanjke. Dobro promiješajte pa vratite na laganu vatru. Kuhajte dok se ne zgusne.
Prebacite kremu u zdjelu ili zdjelice, na vrh poslažite skuhani snijeg. Ako tako volite, na dno posude prije ulijevanja kreme stavite kekse, a po žličnjacima naribajte čokoladu.
Izvor: Slobodna Dalmacija