FALUN GONG

ZORAN FRANJIĆ, umirovljeni pulski sveučilišni profesor i najveći poznavatelj Kine u Istri, za Glas Istre otkriva kako je KONTROVERZNA KINESKA SLJEDBA STIGLA U ISTRU I TKO JE PROPAGIRA

Ne mogu shvatiti da u 2021. godini ima još uvijek toliko puno religioznih glupana koji vjeruju u boga i nadnaravne stvari, kaže profesor Franjić

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Zoran Franjić (Snimio Danilo Memedović)

Zoran Franjić (Snimio Danilo Memedović)


Umirovljeni profesor Zoran Franjić - koji je na pulskom Fakultetu ekonomije i turizma predavao marketing - najveći je poznavatelj Kine u Istri, a i šire. Profesora Franjića s tom golemom zemljom ne veže samo činjenica kako je oženjen Kineskinjom, nego i učestali posjeti toj državi, održavanje veza s tamošnjim umjetnicima i Hrvatima koji ondje žive.

Proputovao je cijelu Kinu, kao i velik dio svijeta, a u osobnoj kolekciji umjetnina naročitu pozornost poklanja svastikama, kukastim križevima koji su u azijskoj tradiciji simbol sreće.

Razgovor smo započeli temom Falung Gonga, bizarne kineske sljedbe koja je svoje poruke nedavno uputila i Puležanima.

- Što je, zapravo, Falung Gong ili Falung Dan, sekta ili pokret, te kako je dospio do Pule?

- O Falun Gongu se relativno zna što je. Dospio je dolaskom u Pulu kada su na sveučilištu otvorili sinologiju kao fakultativni predmet. Tada je za predavača došla profesorica kineskog jezika iz Kine koja je "zaražena" Falun Gongom. Pošto je moja supruga Kineskinja koja je izuzetno komunikativna i uvijek željna susreta i razgovora s Kinezima u našoj sredini, stupili smo u vezu s tom profesoricom i često se družili i kod nas u stanu, u kineskom restoranu i slično. Već nakon nekoliko susreta ona je otkrila da je fanatična pripadnica Falun Gonga, donosila knjigu o njima te me nastojala pridobiti za njih.

- Kako ste reagirali na ponudu da postanete Puležan koji je u kineskoj sljedbi?

- Odmah sam reagirao s čuđenjem na ponašanje profesorice kojoj Kina plaća sve troškove da širi kineski jezik, ali naravno, ne da širi ideje Falun Gonga. Na predavanjima studentima je također prilično indiskretno proturala ideje svoje sljedbe. Iz Pule je odlazila na "kongrese", sastanke Falun Gonga po Europi. Izgleda da je na tim putovanjima upoznala jednog Varaždinca, također poklonika sljedbe, pa sada više ne radi kao profesorica sinologije nego kao aktivistica Falun Gonga. Navodno je taj čovjek, za kojeg se udala na proljeće, glavni čovjek Falun Gonga u Hrvatskoj, a i šire. Zajedno su organizirali propagandni nastup u Puli, imali su štand na pulskoj tržnici i dijelili su letke o kojima su pisale i vaše novine.

- Osobno ste tome svjedočili?

- Da, vidio sam ih, prišao i rekao da ću reagirati na njihovu aktivnost, što ovom prilikom i činim. Vođa Falun Gonga u Hrvatskoj nikada nije ni bio u Kini, a razglašava takve neistine o Kini i Komunističkoj partiji Kine da mi je zlo.

- Zašto se Falun Gong, koji ima sjedište u New Yorku, danas na globalnoj razini bori protiv Komunističke partije Kine i tamošnje vlasti?

- Preporučio bih da interesenti za Kinu pročitaju knjige dr. Ive Dragičevića "Kina" te knjigu "Stogodišnji maraton" jednog američkog autora. U posljednjoj knjizi opisuje se i politika američkog "starog jarca", predsjednika Joea Bidena prema Kini. Traži da se i Europa udruži protiv Kine te da je se ocrni. Ne ustručavaju se financirati aktivnosti Falun Gonga - poput ovih potrčka u Puli.

- Lider Falung Gonga Li Hongzi sumnjiči se kao homofob koji tvrdi kako može hodati kroz zidove te kako ima druge nadnaravne moći. Sljedba u svojim objavama tvrdi i kako svijet u tajnosti kontroliraju izvanzemaljci, što zvuči bizrarno, dok se na njihovim You Tube kanalima govori protiv LQBT zajednice?

- Neka samo tako nastupaju jer mislim da sami sebi kopaju jamu. Valjda je dovoljno pametnih ljudi na svijetu koji uočavaju da su to sve ogavne laži. Ali, također ne mogu shvatiti da u 2021. godini ima još uvijek toliko puno religioznih glupana koji vjeruju u boga i nadnaravne stvari.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum