NAJNOVIJEKORISNO

Zelena Istra objavila priručnik za građane "Kako stvarati manje otpada?"


"Želite saznati kako stvarati manje otpada? Zanima vas zero waste ili nula otpada stil života? Pitate se kako smanjiti otpad u kupovini, kuhinji, kupaonici i garderobi? Želite sami napraviti prirodno sredstvo za čišćenje ili pastu za zube? Pročitajte novi priručnik Zelene Istre i inspirirajte se brojnim savjetima, receptima i zanimljivim informacijama", objavila je jučer Zelena Istra. Kako navode u priopćenju, priručnik je nastao u sklopu projekta "Zeleni telefon- zaštitom okoliša do zaštite zdravlja- prioritet OTPAD" koji je financiran od strane Istarske županije u sklopu programa Plan za zdravlje Istarske županije.

"Svakoga dana stvaramo velike količine otpada. Čim neki proizvod otpakiramo ili potrošimo, jednostavno ga bacimo, ne pitajući se što se događa s tim smećem. Do sada smo smatrali da s činom odbacivanja prestaje naša odgovornost. Stare se navike teško mijenjaju. Ali moraju. To nam nalaže zdrav razum, briga za zdravlje, civilizirano ponašanje i, na kraju, europska pravila koja smo prenijeli u svoje propise. Mnoge su europske zemlje po tom pitanju već daleko dogurale, odvojeno prikupljaju i recikliraju i do 80-90 posto svojeg otpada i tako troše manje resursa i manje zagađuju svoj okoliš. A gdje smo mi? Mi tek moramo početi mijenjati naviku bezbrižnog odbacivanja na smetlišta korisnog kućnog otpada koji se može reciklirati ili opasnog otpada koji zagađuje tlo, vodu i zrak", kažu u Zelenoj Istri.

"U ovu se važnu promjenu odnosa prema otpadu svi moraju uključiti. Promjena se može dogoditi samo ako ljudi shvate njenu nužnost i korist. U brošuri je naglasak stavljen na praktične savjete i principe koncepta zero waste ili nula otpada pokreta koji nam govori da je moguće drastično smanjiti proizvodnju otpada u kućanstvu ukoliko slijedimo njegovih pet jednostavnih principa: 1. odbijanje onoga što nam ne treba, 2. reduciranje onoga što nam treba, 3. ponovna uporaba onoga što već posjedujemo, 4. recikliranje onoga što ne možemo ponovo koristiti i 5. kompostiranje svega ostalog", kažu u Zelenoj Istri. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam