"GRADITELJI ZAJEDNICE ROJC"

Završio volonterski projekt: Volonteri organizirali 'Armensku večer', 'Francuski klub', emisije na Radio Rojcu…

| Autor: Zoran ANGELESKI

Polina Komyagina iz Rusije volontirala je sedam mjeseci, Lusina Voskanyan iz Armenije četiri mjeseca, Debora Lucchetti i Alessio Amendola iz Italije tri mjeseca te njihov sunarodnjak Vladimir Bertozzio dva i pol mjeseca * Deset novih mladih volontera očekuje se do kraja 2021.

  

Savez udruga Rojca provodio je tijekom prošle godine projekt Europskih snaga solidarnosti pod nazivom "Graditelji zajednice Rojc". Riječ je o Erasmus+ programu koji potiče mobilnost mladih ljudi između 18 i 30 godina starosti koji su spremni volontirati ili raditi za opće dobro u projektima u kojima njihov doprinos daje konkretan rezultat te pokazuje i jača solidarnost.

Multikulturalna atmosfera

Pet europskih volontera - Polina Komyagina iz Rusije volontirala je sedam mjeseci, Lusina Voskanyan iz Armenije četiri mjeseca, Debora Lucchetti i Alessio Amendola iz Italije tri mjeseca te njhiov sunarodnjak Vladimir Bertozzio dva i pol mjeseca - vlastitim su angažmanom u aktivnostima Dnevnog boravka Rojca, na Radio Rojcu i community art programu razvijali platformu za veću uključenost mladih u zajednici, stvarajući multikulturalnu atmosferu u Rojcu.

U tom su procesu učili, stjecali nove vještine, ali i usavršavali postojeća znanja i kompetencije, a kako bi se što prije uklopili u novu sredinu, pomagali su im mentori Damjan Benić i Martina Malić te koordinatorica volontera Andrea Budić.

Projekt je ostvaren u suradnji s partnerskim organizacijama You Net iz Bolognei, SFFERA Movement iz ruskog Nižnjeg Novgoroda i Armenian Open Society Youth NGO iz Yerevana u Armeniji.

Volonteri su pomagali Savezu u dizajniranju vizualnog materijala, fotografiranju i snimanju događaja u Dnevnom boravku, komunicirali su s posjetiteljima centra na info punktu u Dnevnom boravku, organizirali vlastite događaje poput 'Armenske večeri', Festivala suvremene ruske vizualne umjetnosti ili serije predavanja o mobilnosti umjetnika Tumbleweed, vodili vlastite projekte kao što je bio 'Francuski klub', sukreirali program Radio Rojca s dvije emisije "Two Talking Heads" i "Voglio vivere cosi", intervjuirali ljude iz Rojca, crtali murale i istraživali njihovu povijest na hodnicima Rojca u obliku videa i knjige, postavljali izložbe, i stekli početničko znanje hrvatskog jezika.

Među ostalim, ruska volonterka Polina Komyagina kreirala je mural koji krasi stepenište Rojca između prizemlja i prvog kata, a prikazuje Polinu kako opušteno sjedi i ispija čašu crnog vina. Mural je rađen u tehnici kolaža i akrila.

Uživljeni u svakodnevnicu Rojca

Volonteri su se tako uživjeli u svakodnevicu Rojca i dobili uvid u važnost kojeg on predstavlja za lokalnu zajednicu. Rojc je postao mjestom u kojem su posjećivali izložbe i događanja, odlazili na predstave i koncerte, koristili sportske aktivnosti, ispijali kavu u dvorištu, družili se i upoznavali nove ljude, dok su ujedno i sami stvarali nove sadržaje doprinoseći njegovoj raznovrsnosti i bogatstvu.

Prošle je godine Savez udruga Rojca počeo i s provedbom drugog volonterskog projekta Europskih snaga solidarnosti pod nazivom "Solidarity movers of Rojc" putem kojeg će ugostiti deset mladih volontera iz raznih europskih država do kraja 2021. godine.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum