RAZGOVOR ANDREJ GRUBIŠIĆ

ZATVORITI ŠKVEROVE, Brodogradnja nije nacionalni interes jer nacija od toga nema koristi


Financijski analitičar dr. Andrej Grubišić prometnuo se proteklih dana u jednog od najoštrijih i najotvorenijih kritičara stanja u Uljaniku te u cijeloj hrvatskoj brodogradnji. Polazeći od javno dostupnih podataka o državnom ulaganju u brodogradnju, Grubišić se u medijskim nastupima založio za čiste račune te poručio kako prave žrtve krize na škverovima nisu tamošnji radnici, nego - porezni obveznici.

- Žrtve postojećeg stanja su i jedni i drugi, i građani i radnici Uljanika. Ali, ovi prvi, građani, nisu percipirani kao žrtve jer ih nema u medijima, iako im se postepeno izvlačio novac iz džepova te se odlukom državne birokracije preusmjeravao određenoj skupini. Mi porezni obveznici nismo dali pristanak da se naš novac tako troši, a ništa nismo ni dobili jer su profit, kada ga je bilo, izvlačili vlasnici, objašnjava Andrej Grubišić, partner u tvrtki za korporativne financije sa švicarskim doktoratom iz ekonomije i završenim stručnim studijima poslovanja na Harvardu i u London Bussines School.

Tko im je kriv?

- Nisu li i radnici Uljanika žrtve, oni nisu primali profit?

- Žrtve su ako ostanu bez posla i budu prisiljeni tražiti drugi. Ali, oni su dobrovoljno i bez prisile odlučili biti radnici brodogradilišta, a dobar dio je i njegov suvlasnik. Po mome mišljenju, uživali su neopravdane benefite, a dio plaće isplaćivao sam i ja, bez da me itko za to pitao. Oni su žrtve činjenice da su zaposlenici u neodrživom sustavu koji ne može preživjeti bez pomoći sa strane, ali nikako nisu žrtve koje su prevarene, opljačkane i dovedene u zabludi. Oni su dali uslugu rada i za to su dobili plaću. Ja sam dao subvenciju i nisam dobio ništa. Oni su radili dobrovoljno, ja sam platio prisilno. Dakle, percepcija koja se stvara u javnosti nije adekvatna, ti ljudi sada dobivaju najviše po glavi, ali nisu najveći gubitnici u svemu.

- Pokazuje li primjer Uljanika i krah radničkog dioničarstva?

-Radničko dioničarstvo je moguće, ali treba shvatiti da benefiti koji iz toga dolaze mogu biti veliki i slatki, no ako biznis ne funkcionira onda su gorki i neugodni. Ne može se uživati kad je dobro, a uzimati novac sa strane kada zagusti. Neka prodaju dionice za kunu, pa će se vidjeti kako će se novi vlasnik ponašati brutalno da preživi i zaradi. U Uljaniku smo imali situaciju koju možemo opisati "pare naše – ideje vaše". (D. G.)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini