ISTRA EKO REGIJA

ZAPOČEO CIKLUS PREDAVANJA ZA POLJOPRIVREDNIKE - Potražnja eko proizvoda veća od ponude


Sredinom listopada započela je realizacija županijskog projekta Istra EKO regija. Niz aktivnosti koje financira Istarska županija započele su okruglim stolom u Pazinu i predavanjima. Cilj je oblikovanje Istre kao regije u kojoj se poljoprivreda, turizam, javne vlasti i ustanove sporazumno opredjeljuju za odgovornije, ekološko korištenje prirodnih resursa. Želja je da se što veći broj aktivnih i budućih poljoprivrednika okrene ekološkoj i ekološki održivoj proizvodnji. Osim toga želi se potaknuti javne vlasti da u sklopu svog djelokruga poslovanja potpomognu ekološke proizvođače iz Istre.

Planirano je 30 besplatnih edukativnih predavanja petkom s početkom u 18 sati pa je tako u Vodnjanu 19. listopada održano prvo predavanje na temu ekološko maslinarstvo. Zatim je 26. listopada u Poreču Vlasta Radojčić govorila o stanju ekološke poljoprivrede u Istri. O biološkoj raznolikosti i poljoprivredi – ključevi ekoregije govorio je Slavko Brana, a o iskustvima iz susjednih i drugih mediteranskih zemalja u ekološkoj poljoprivredi Irena Vrhovnik.

Naredno se predavanje održava u petak, 16. studenog u Motovunskoj galeriji "Pet kula". O agroturizmu u funkciji ekopoljoprivrede govorit će Dijana Katica, a o uzgoju tradicionalnih voćnih vrsta sa ciljem očuvanja bioraznolikosti Željko Prgomet. Ljekovito i aromatično bilje u ekološkom maslinarstvu i vinogradarstvu – dobrobiti i dodatni profit bit će tema predavanja Melite Zec Vojinović. Predavanja u Kršanu fokusirana su na ljekovito bilje pa će tako 23. studenog u zgradi općine Ivan Mihovilović govoriti o tome kako postati certificirani ekološki proizvođač. Dubravka Orlić Bašlin predavat će o osnovnim koracima ekološkog uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja – od pripreme tla do prerade. Na koncu Melita Zec Vojinović ponovit će i u Kršanu temu iz Motovuna. U buzetskom Pučkom otvorenom učilištu 30. studenog Ivan Mihovilović još će jednom govoriti kako postati certificirani ekološki proizvođač, a Slavko Brana o biološkoj raznolikosti i poljoprivredi. Gordan Šubara ima temu o značaju razvoja stočarstva u Istri u cilju očuvanja okoliša i bioraznolikosti.

U prosincu se predavanja održavaju u Brtonigli i to 7. prosinca te u Madulinu 14. prosinca uvijek s početkom u 18 sati. Osim već navedenih tema Ivana Mihovilovića i Željka Prgometa u Brtonigli i Medulinu prisutni će doznati više o ljekovitom i aromatičnom bilju u ekološkom maslinarstvu i vinogradarstvu. Osim toga u Medulinu će biti riječi o ekološkom uzgoju povrća u Istri o čemu će govoriti Smiljana Goreta Ban. Praktična iskustva u ekološkoj poljoprivredi u Istri bit će tema izlaganja Doriana Siljana.

-Želimo ekološkoj proizvodnji privući konvencionalne poljoprivredne proizvođače koji možda razmišljaju o prelasku na ekološku proizvodnju, želimo da se uvjere da to nije toliko strašno zato što imaju niz prednosti od prepoznatljivosti na tržištu, plasmana, bolje cijene, do rastućih europskih trendova, kazao je županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan. Istri postoji veliki potencijal razvoja ekološke poljoprivrede. Imamo, nažalost, velike poljoprivredne površine koje dosad nisu bile obrađivane, nisu u funkciji, a donesen je novi zakon o državnom poljoprivrednom zemljištu, pa će njima sada početi raspolagati općine i gradovi. To je idealno zemljište da se na njemu pokrene ekološka proizvodnja, kazao je pročelnik Pinzan i dodao da ne žele poticati samo ekološku poljoprivredu, već i stočarstvo.(Jasna ORLIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter