EKSKLUZIVNO

Zagrebačka tvrtka preuzela projekt "Pula Gate" na zaobilaznici. SAZNAJEMO ŠTO ĆE SE GRADITI NA MJESTU GOLEME RUPE U ŠIJANI

| Autor: Robert FRANK, snimio Milivoj MIJOŠEK
Rupa u Šijani

Rupa u Šijani


Preko desetljeća, preciznije još od 2009. godine, megalomanski "Pula Gate", investicija na atraktivnoj lokaciji neposredno uz zaobilaznicu, bio je ruglo grada. Prst u oko, ružna provokacija, sol na ranu Pule čijim se neuređenim i raspadajućim fasadama, kao nažalost jednim od glavnih gradskih obilježja, sada priključila i golema, 30 metara duboka rupa ograđena žicom.

Rupa "Pula Gatea" svakodnevno je podsjećala na još jedan propali projekt. Zamišljen kao prvi veliki šoping centar sa šest multipleks kino dvorana, luksuznim poslovnim prostorima te restoranima, uz ekskluzivne stanove s visećim vrtovima, očekivalo se da će "Pula Gate" s ulaganjem od 25 milijuna eura promijeniti taj dio grada.

Ambiciozno zamišljenom projektu i prvom vlasniku priključili su se partneri iz jednog investicijskog fonda i ruski ulagači. Mješovito vlasništvo na koncu je uzelo svoj danak - završilo se na sudu, a investicija je zaustavljena. Ostala je jama s betonskom pločom i postavljenom armaturom. Ogorčeni Puljani čak su predlagali da se ona doslovno zatrpa i onda poravna na razinu okolnog zemljišta. Priželjkivali su barem gradnju parkirališta. Pesimizam je, 2019. godine, kad je naša novinarska ekipa radila reportažu s te lokacije, izbijao iz svake riječi sugovornika koji žive u susjedstvu zapuštene parcele. Dio njih bio je uvjeren da će rupa zauvijek ostati rupa.

Rupa u Šijani

Doduše, nakon jačih kiša pretvarala bi se, cinično, u olimpijski bazen nadnaravnih dimenzija. Sve skupa je izgledalo loše i poražavajuće. Antireklama za lokaciju u Šijani koju su mnogi s opravdanjem i logikom gledali kao na neki novi urbani dio grada. Nade za realizaciju projekta "Pula Gate" tada su se mjerile u promilima. Prolazile su godine u kojima se ništa nije događalo.

Srećom, interes za neiskorišteni potencijal te lokacije i projekta nedavno je pokazala zagrebačka tvrtka MPB. U relativno kratkom roku, MPB je od Unicredit banke Austria otkupio projekt i do kraja godine računaju da će početi s gradnjom. No umjesto kino dvorana, koje su u međuvremenu izgrađene u Max Cityju na Stoji, investitor će na 13 godina zanemarenom prostoru izgraditi objekt na pet etaža. Prema informacijama koje smo dobili u MPB-u, prizemlje je rezervirano za poslovne prostore koji će biti u funkciji dodatnog oplemenjivanja sadržaja za tamošnje stanare. To pak u praksi znači da će se otvarati poslovne djelatnosti poput frizerskih salona, trgovina, mesnica, možda i manjih ugostiteljskih objekata, ali i kancelarijski prostori. Sadržaji poput kladionice, recimo, ne dolaze u obzir. Na četiri nadzemne etaže, iznad poslovnih prostora, izgradit će se stanovi za prodaju. Ispod prizemlja, na tri podzemne etaže, nalazit će se parkiralište s ukupno 300 mjesta, što je značajno, gotovo 100-postotno povećanje u odnosu na projekt iz davne 2009. godine.

Rupa u Šijani

Projekt će izgledati drugačije od onog prvog, primjereniji prostoru i vremenu, sa sadržajima koji će prije svega biti u funkciji stanara i njihovog standarda života. Iz MPB-a tvrde kako će sama gradnja potrajati otprilike dvije godine. Odlučili su da će surađivati s lokalnim arhitektima, kao i da za izvođenje građevinskih radova, ali i kao dobavljače, koriste domaće tvrtke gdje god je to moguće. U svakom slučaju, prioritet im je poticanje lokalnog građevinskog sektora.  

Zanimljivo, ista tvrtka, zagrebački MPB, prije tri godine kupila je od Erste banke propali projekt Industrogradnje na lokaciji preko puta Feroterma. Dvije već započete stambene zgrade MPB je završio, dok je treći i četvrti objekt gradio ispočetka. Treća kuća u tom nizu je gotova i pred useljenjem, dok je zadnja u završnoj fazi gradnje.

Osim ovog projekta koji je pri kraju, te realizacije modificiranog projekta "Pula Gate" koji je na samom početku, trenutno je u tijeku još jedna investicija direktno povezana s MPB-om. Radi se o stambenoj zgradi u Rakovčevoj s 30 stanova, takozvani projekt "Blok 57". Dulje vrijeme ta je lokacija također bila ruglo blizu centra grada i privremeni, improvizirani parking, na kojem se upravo izvode prvi građevinski radovi. Kako saznajemo od investitora, unatoč velikom interesu, stanovi koji će biti luksuzno i posebno opremljeni zasad nisu u prodaji.

Rupa u Šijani

Zgrada "Blok 57" koja se gradi u Rakovčevoj

Prvi operativac MPB-a u Puli Ivan Filipović rekao nam je kako u toj tvrtki postoji velika razina zadovoljstva što se na tri značajne lokacije, gdje su svojedobno i zbog raznih razloga investicije zapele na dulje vrijeme, sada radi punom parom, bez obzira da li je riječ o izvođačkim radovima ili završnoj pripremi dokumentacije. U MPB-u su, kaže, posebno zadovoljni što se prostori stavljaju u funkciju i pravilno valoriziraju kroz kvalitetne projekte kakvi Puli, gradu s velikim prostornim potencijalom, naprosto trebaju.

Rupa u Šijani

Ivan Filipović (MPB)

Ivan Filipović nam je potvrdio kako MPB, samo u Rijeci i Zagrebu, trenutno projektira i pred gradnjom je oko tisuću stanova. U Zagrebu će, na dvije lokacije, graditi ukupno 700 stanova, a u Rijeci na jednoj lokaciji čak 300. Inače, poslovni model MPB-a prema kupcima podrazumijeva plaćanje 10 posto kapare za rezervaciju stana, dok se ostatak plaća nakon izdavanja uporabne dozvole i provedenog etažnog elaborata.                  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom