Povećane potrebe

VRTIĆ RIN TIN TIN OSIGURAO PROSTOR ZA MLAĐE JASLIČARCE NA GLAVINIĆEVOM USPONU Od 1. veljače dodatna jaslička skupina za 12 mališana

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Ilustracija

Ilustracija


S obzirom na povećane potrebe, u Dječjem vrtiću na talijanskom jeziku Rin Tin Tin od 1. veljače do 31. kolovoza ove godine, odnosno do završetka pedagoške godine, otvara se privremena jaslička skupina u koju će biti smješteno 12 djece rođene u prosincu 2019. te u siječnju i veljači 2020. Time će biti zadovoljene potrebe dvanaest obitelji, a u tu će svrhu privremeno biti zaposlene dvije odgojiteljice, za što je Grad odobrio sredstva.

Prostorni uvjeti

Ravnateljica vrtića Tamara Brussich podsjeća da se u dječjim vrtićima grada Pule krajem svibnja provode upisi za novu pedagošku godinu.

- Već se nekoliko godina na upise prijavljuju roditelji djece rane dobi, što govori o visokom obuhvatu djece predškolske, odnosno vrtićke dobi, u dobi od tri godine nadalje. Na temelju analiza koje provodi Povjerenstvo za upise, vidljiva je povećana potreba upisa u jaslice u obje dobne skupine: djece koja su netom navršila godinu dana i one koja su navršila dvije godine (mlađa i starija jaslička skupina). Roditelji koji se prijavljuju na upise u svibnju znaju da dijete koje nije navršilo godinu dana do 1. rujna neće biti upisano, ali se ipak javljaju i to je za nas pozitivno jer tako znamo kakve će biti buduće potrebe koje tijekom godine pokušavamo zadovoljiti ako se otvori mogućnost za to, naknadnim upisom, objašnjava Brussich.

Navodi da se već nekoliko godina u Dječjim vrtićima Pula koncem tekuće kalendarske godine otvara nova jaslička skupina na Velom Vrhu, gdje se upisuju bebe rođene do prosinca tekuće kalendarske godine. Ti su podaci poznati s obzirom na zahtjeve u sustavu e-vrtići koji je pokrenuo upravo Grad, kao osnivač, za koji je, veli Brussich, višestruko nagrađivan. Taj je model preuzelo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao bazu za stvaranje elektroničkog sustava za predškolski odgoj i naobrazbu koji će se u budućem razdoblju nadograditi na E-maticu za osnovnoškolce i srednjoškolce.

- Ove se godine dogodio novi trenutak: na upise se javio određeni broj djece rođene nakon 1. siječnja 2020. Sa željom da se zaposlenim roditeljima s prebivalištem na području Pule omogući nesmetan odlazak na posao te redovno privređivanje, donijeta je odluka o otvaranju nove privremene jasličke skupine za te bebe, čiji su se roditelji obratili Dječjim vrtićima Pula, Malom svijetu i Rin Tin Tinu, objašnjava Brussich.

Prema njezinim riječima, prostorni uvjeti u Rin Tin Tinu omogućavaju brzu pripremu i otvaranje skupine zbog mogućnosti korištenja prostora u centralnoj zgradi na Glavinićevom usponu, gdje je i sjedište vrtića.

Moguć premještaj

- Privremena skupina znači da će biti u funkciji dok traje potreba, dakle do kraja ove pedagoške godine koja završava 31. kolovoza. Uhodana je praksa da roditelje upisane djece u naše vrtiće tijekom travnja a prije novih upisa pitamo žele li promjenu, odnosno premještaj tako da se zna dogoditi promjena skupine, objekta pa i samih ustanova sukladno potrebama roditelja. S obzirom da su roditelji djece iz nove privremene skupine iskazali kao prvi izbor, od moguća tri, različite vrtiće - DV Pula, Mali svijet ili Rin Tin Tin, a sada su prihvatili Rin Tin Tin, moći će tražiti premještaj. Grad se pobrinuo za subvenciju, dok roditelji plaćaju svoj udio u cijeni vrtića. Mi ćemo se svakako potruditi da djeca i roditelji budu zadovoljni, neovisno o njihovom ostanku u našoj ustanovi koja provodi program na talijanskom jeziku, kaže Brussich.

Važno je napomenuti, nastavlja, da su roditelji koji su kontaktirali vrtiće telefonom informirani o mogućnosti upisa u novu privremenu skupinu.

- Neki su roditelji u međuvremenu pronašli druge opcije kojima su trenutno zadovoljni ili, nažalost, ne udovoljavaju uvjetima upisa jer su sada nezaposleni ili nemaju prebivalište na području Pule, rekla je Brussich. Vjeruje da će s ovakvom praksom nastaviti.

- Grad Pula je oduvijek pridavao veliku važnost mreži i kapacitetima dječjih vrtića, kako gradskih tako i privatnih. Iznalazeći privremena ili stalna rješenja, vrtići se prilagođavaju potrebama roditelja i u redovnom radu, kako svojim radnim vremenom, tako i kapacitetima, ali i samim skupinama, vrtićkim ili jasličkim. Organizacija rada vrtića uvelike ovisi o dobi djece što se prati i planira u skladu s potrebama. Upravo zato se i broj jasličkih te vrtićkih skupina mijenja iz godine u godinu, zaključuje Tamara Brussich.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of