NAJNOVIJEMOBINGIRAN ZBOG ISTINE?

VOZAČ PULAPROMETA DANIEL DAMIANIĆ: "Na Facebooku sam upozorio na tehničke nedostatke autobusa pa mi je kolega vozač, direktorov čovjek, prijetio da ću morati otići iz firme"

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Neven LAZAREVIĆ

Damianić nam je pustio snimak na kojem se svađa s drugim muškarcem koji mu, uz ostalo, kaže: "Ili ćeš se ispričati, ili ćeš otići iz firme". Riječ je, objašnjava Damianić, o tri snimke koje je objavio na svom Facebook profilu, na kojima je vidljivo da su autobusi koje vozi tehnički neispravni

Vozač Pulaprometa Daniel Damianić, koji se u dva navrata obratio Glasu Istre radi navodnog mobinga na radnom mjestu, jučer je ponovno došao u redakciju tvrdeći da mu je prijetio kolega vozač. Pustio nam je snimak na kojem se svađa s drugim muškarcem koji mu, uz ostalo, kaže: "Ili ćeš se ispričati, ili ćeš otići iz firme". Riječ je, objašnjava Damianić, o tri snimke koje je objavio na svom Facebook profilu, na kojima je vidljivo da su autobusi koje vozi tehnički neispravni. Na jednoj se snimci vidi kako se vrata autobusa u vožnji otvaraju, na drugoj Damianić vozi na remizu gdje su, kako veli, ispravna vozila, dok on vozi neispravno. Na trećoj snimci mjeri temperaturu u autobusu koja u hladu doseže 35 Celzijevih stupnjeva što je, kaže, opasno za putnike, a onda i za vozača.

Kaže da se incident s drugim vozačem, za kojeg tvrdi da je "direktorov čovjek", dogodio u četvrtak, 20. lipnja, kad mu je vozač rekao da do 20 sati izbriše snimke. No, ni Damianić mu nije ostao dužan te mu odvraća, kako se čuje na snimci, i to nekoliko puta: "Hoćeš li me udariti?" Damianić kaže da mu je vozač na to rekao: "Vidjet ćeš di ću te udarit".

- Prijetio mi je da me, ukoliko ne obrišem objave na Facebooku i ne ispričam se direktoru, više neće biti u firmi. Pitao sam ga hoće li me udariti i nakon što mi je rekao da me od sutra više neće biti u firmi, sve sam prijavio policiji, kaže Damianić. Iz Policijske uprave istarske potvrdili su da su 20. lipnja zaprimili prijavu 38-godišnjeg hrvatskog državljanina o prijetnjama kolege, čime ga je želio ustrašiti ili uznemiriti. Policija poduzima mjere iz svoje nadležnosti, no zasad nije utvrđeno da je riječ o kaznenom djelu za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti, nego privatnom tužbom, napominju iz PU Istarske.

Damianić, koji u Pulaprometu radi od 2016., tvrdi da je mobing počeo nakon što je prvi put otišao na bolovanje zbog bolesti djeteta koje je, kaže, imalo bakteriju u kuku i nije moglo stajati na nogama. Tad mu je, kaže, glavni prometnik rekao da je bio na bolovanju samo na papiru.

- Problem je što su pojačali mobing. Dok novi i tehnički ispravni autobusi stoje u garaži, meni daju tehnički neispravne autobuse, o čemu sam pisao na Facebooku i priložio video. Vozim male autobuse bez prozora i klime. Sve sam to prijavio inspekciji rada. Čak sam i mjerio temperaturu u autobusu, bilo je 35 stupnjeva unutra, a nisam ni krenuo na posao. Trudnici je došlo slabo, zvala je dva dana zaredom pitajući zašto šalju te autobuse. Pismeno sam upozoravao na neadekvatne uvjete vožnje, upozoravao da je ugroženo zdravlje i putnika i vozača. Od četvrtka sam zbog stresa na bolovanju, liječnik je rekao da će me, bude li potrebno, za desetak dana poslati psihijatru kad se malo smirim jer se bojim za sigurnost sebe i obitelji. Oni mene žele otjerati kao što su već otjerali nekoliko ljudi, prošle zime otišlo ih je osam, ali ja ostajem. Što me više mobingiraju, više ih volim i ne idem nigdje, kaže Damianić.

----------

Direktor Pulaprometa Igor Škatar: Utvrdit ćemo što se dogodilo između Damianića i drugog vozača

Pitanja o mobingu i prijetnjama uputili smo direktoru Igoru Škataru, koji odgovara da će voditelj sustava kvalitete prijevoza utvrditi što se događalo između Damianića i vozača koji mu je navodno prijetio. Ukoliko bude potrebno, poslodavac će postupiti sukladno kolektivnom ugovoru, najavljuje. Također navodi da su svi autobusi koji su pušteni u promet tehnički ispravni.

- Do prije nekoliko godina vrlo je malo autobusa u ukupnom voznom parku imalo klima uređaje. Nabavkom 12 novih dizel autobusa putem projekta "No regret", čija će svečana primopredaja biti u petak, 28. lipnja, omogućit ćemo svim našim korisnicima prijevoznih usluga klimatizirano okruženje, veli Škatar. Također napominje da je nakon duljih pregovora sa sindikatima potpisan novi kolektivni ugovor, koji je na snazi od 1. svibnja ove godine. Njime su se, veli, povećala materijalna prava radnika "u okvirima postojećih mogućnosti društva", no ne precizira o kakvim je konkretno poboljšanjima riječ.

Škatar je u travnju prijavio Damianića policiji zbog prijetnji i zasad nema povratnih informacija o postupanju policije. On je tad našem listu izjavio da mu je Damianić ozbiljno verbalno prijetio i slao prijeteće SMS poruke.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam