SANIRANO ODLAGALIŠTE

Više od 1,3 milijuna tona otpada skupljenih na Kaštijunu pretvara se u zelenu oazu

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Sanirano odlagalište Kaštijun postat će zelena površina

Sanirano odlagalište Kaštijun postat će zelena površina


Danas je na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održana završna konferencija u povodu dovršetka radova na sanaciji odlagališta Kaštijun. Na konferenciji su sudjelovali gradonačelnik Pule Filip Zoričić, predstavnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Feketić, predstavnik projektanta i glavnog nadzora tvrtke IPZ Uniprojekt TERRA d.o.o. Danko Fundurulja te pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i upravljanje imovinom Grada Pule Damir Prhat.

Na rješavanje problema koji je bio otvoreno pitanje preko pola stoljeća, osvrnuo se i gradonačelnik Zoričić.

"Ovaj projekt puno znači za Grad, preko 1,3 milijuna tona otpada skupljenih u toliko godina postat će napokon jedna zelena oaza", rekao je Zoričić iskazujući zadovoljstvo i zahvalnost Fondu i izvođačima radova na projektu. "Uspjeli smo lanjsko ljeto prolongirati radove zbog nesnosnih mirisa i nakon ljeta, a to je bila dobra poruka i vjerujem da ćemo nakon sanacije ovog odlagališta uspješno provesti rad i novog Kaštijuna", zaključio je Zoričić.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Maja Feketić navela je da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ima obavezu sanirati odlagališta te ih je kroz dva raspisana poziva dosad, iz EU fondova, sanirano ukupno 30.

"To je jako dobra brojka, a i dalje ćemo to nastaviti činiti, jer naše Ministarstvo je raspisalo poziv preko Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u vrijednosti od 80 milijuna kuna za sve jedinice lokalne samouprave koje još uvijek nisu zatvorile svoja odlagališta. Pozivamo ih da prijave svoje projekte, jer dobivaju 85 posto iz Europe", rekla je Feketić istaknuvši važnost projekta Kaštijun radi toga što EU više ne podržava otvaranje novih odlagališta nego samo zatvaranje starih.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

"Ono što je netko po 50, 60 godina bacao u prirodu, mi sada saniramo u zelenu oazu čime stvaramo preduvjete za bolji i čišći okoliš", naglasila je između ostaloga Feketić.

Danko Fundurulja prezentirao je povijest odlagališta Kaštijun te sve njegove faze sanacije. Istaknuto je da će se sanacijom odlagališta Kaštijun pridonijeti sprečavanju potencijalnih negativnih utjecaja odlagališta na okoliš i zdravlje ljudi, zaštititi podzemne i površinske vode, smanjiti emisiju stakleničkih plinova te očuvati prirodni okoliš.

Ukupna vrijednost projekta je 28.745.466,08 kuna, od čega je bespovratnih sredstava 23.838.685,26 kuna, što je 85 posto ukupno prihvatljivih troškova projekta. Iz Fonda za zaštitu okoliša izdvojeno je 10 posto prihvatljivih troškova odnosno iznos od 2.804.551,20 kuna.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter