PULSKO KUPALIŠTE I OMILJENA ŠETNICA

Valkane (opet) smrde, rješenje je novi pročistač

| Autor: Chiara BILIĆ
Danilo MEMEDOVIĆ

Visoke su temperature sa sobom donijele i jednu staru pulsku boljku - intenzivan smrad na Valkanama i Lungomareu. Posljednjih dana, posebno u večernjim satima, poznato gradsko kupalište i omiljena šetnica Puležana opet vonjaju na fekalije

Osim uživanja u morskim radostima, visoke su temperature sa sobom donijele i jednu staru pulsku boljku - intenzivan smrad na Valkanama i Lungomareu. Posljednjih dana, posebno u večernjim satima, poznato gradsko kupalište i omiljena šetnica Puležana opet vonjaju na fekalije. Zašto je tome tako, hoće li taj dio grada ikad prestati zaudarati i je li uzrok pročistač otpadnih voda, upitali smo Grad. I doista, čini se da je krivac za smrdljive ljetne večeri u tom djelu grada upravo derutni, stari uređaj fekalnih voda smješten ponad Valkanama, dok bi rješenje za taj dugogodišnji problem bila izgradnja novog i modernijeg aparata.

Pogodni uvjeti

- Iako postojeći pročistač normalno funkcionira, s obzirom na njegovu starost, tehnologiju, visoke temperature i značajno veće protoke, moguće je da je širenje neugodnih mirisa na šetalištu Lungomare vezano za rad pročistača, objašnjavanju iz gradskog odsjeka za informiranje te poručuju da komunalno poduzeće Pragrande ispire pojedine dionice kolektora da bi se širenje neugodnih mirisa svelo na minimum.

Također, ističu da upravo izrazito visoke temperature stvaraju pogodne uvjete za razvoj mikroorganizama, koji su, pak, uzročnici smrada, a pad tlaka zraka uzrokuje oslobađanje otopljenih plinova u otpadnim vodama. No, unatoč tome, iz Grada tvrde da kakvoća mora za kupanje nije upitna. To, kažu, dokazuju i javno dostupni rezultati ispitivanja kakvoće mora.

Preopterećen je

Pročistač na Valkanama, sagrađen još 1987., preopterećen je jer se posljednjih godina, izgradnjom sustava i preusmjeravanjem otpadnih voda koje su se nekontrolirano ispuštale u Pulski zaljev, na njemu znatno povećao protok otpadnih voda. Stoga će, izgleda, vonju na Valkanama smrknuti tek kad, napokon, svane novom pročistaču. Iz Grada kažu da je za moderni uređaj već izrađena projektna dokumentacija. Međutim, još uvijek nije poznato kada će točno početi njegova gradnja.

- Osim modernog uređaja, napravit će se i 40 kilometara nove kanalizacijske mreže što će omogućiti spajanje novih korisnika, rekonstruirat će se postojeće crpne stanice i glavni kolektori. Svaka nova crpna stanica sadržavat će tehnologiju protiv širenja neugodnih mirisa, obećavaju iz Grada.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater