CIRCOLO

FOTO I VIDEO / ZAVRŠENO SUČELJAVANJE KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA PULE. Zoričić objasnio hoće li koalirati s IDS-om, Radolović je li Porečanka ili Puljanka, a Puh Belci zašto "iskoračuje" od Miletića 

| Autor: Glas Istre
Maja Šarić, Goran Matić, Elena Puh Belci, Mirko Jurkić, Sanja Radolović, Zlatko Devedžić, Filip Zoričić i Dušica Radojčić (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Maja Šarić, Goran Matić, Elena Puh Belci, Mirko Jurkić, Sanja Radolović, Zlatko Devedžić, Filip Zoričić i Dušica Radojčić (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Završeno je sučeljavanje u kojem je sudjelovalo svih osam kandidata za gradonačelnika, odnosno gradonačelnicu Pule, a koje je u Circolu organizirao Glas Istre.

Moglo se čuti mnogo toga zanimljivoga, ali izdvojimo da je kandidatkinja IDS-a Elena Puh Belci na pitanje zašto govori o iskoraku, a ne recimo o nastavku nakon Borisa Miletića, objasnila da je riječ o kontinuitetu, ali s novim idejama i ciljevima.

Filip Zoričić je otklonio špekulacije o postizbornoj koaliciji s IDS-om i rekao da - neće koalirati s njima.

Sanja Radolović je upitana za tvrdnje da živi u Poreču, a kandidira se u Puli. Rekla je da ona živi i radi u Puli, a njezina, kako se izrazila, bolja polovica je iz Poreča, pa odatle dolazi ta tvrdnja.  

U nastavku pročitajte zapis nekih dijelova sučeljavanja i pogledajte video cijelog.

13.20

Počeo je drugi dio sučeljavanja, u kojem novinari propituju jednog po jednog kandidata:   

Sanja Radolović je tako na tezu da je Porečanka objasnila da ona živi i radi u Puli, a bolja polovica joj je iz Poreča.

Zoričić je govorio o ideologiji, odnosno činjenici da se on po tom pitanju ne određuje, rekavši da su za grad potrebni dobar menadžment i rješavanje komunalnih problema, a ne ideologija.

- Iz mog programa se jasno može razlučiti kako stojim sa socijalnom politikom ili prostorom Muzila, na primjer, rekao je.

Zoričić je upitan i o "prebrojavanju zermanskih zrnaca", što je njegov suradnik zamjerio novinaru Glasa Istre. Rekao je da po njemu novinari koji su u nekoj vezi s političarima ne bi smjeli pisati o politici.   

Jurkić se susreo s pitanjem o mogućoj neformalnoj koaliciji s IDS-om. Rekao je da su to insinuacije koje stvaraju novinari da bi priča bila zanimljivija. 

Matić je upitan kako će doći do radnih mjesta bez velikih projekata. Govorio je da nije nužno da nam trebaju nova radna mjesta, već skraćivanje radnog vremena.

- Ja nemam etički problem raditi za kapitalista. Moj gazda je drag čovjek, rekao je.   

Puh Belci je dobila pitanje ako je nedosljedna jer je rekla da se neće kandidirati za gradonačelnicu, pa se ipak kandidirala.

- Ja sam osoba koja se ne gura, ali kad sam dobila podršku stranke i obitelji, odlučila sam prihvatiti kandidaturu. Znam da mogu biti jako dobra gradonačelnica Pule, rekla je.

Upitana je i zašto u kampanji obećaje "iskorak" (a ne primjerice "nastavak"), ako je Boris Miletić dobro radio.

- Riječ je o kontinuitetu, ali s novim idejama i ciljevima, rekla je.  

Radojčić je govorila o novom hotelu na Lungomareu.

- Postoje neke lokacije koje bi apsolutno trebale biti izuzete iz gradnje, rekla je Radojčić, dodavši da tako glomazan hotel nije potreban.

- Mi nismo protiv svake gradnje, to nije točna teza, mi smo samo protiv gradnje na nekim mjestima, rekla je Radojčić i kao pozitivan primjer navela novi hotel Park u Rovinju.

Maja Šarić je upitana zašto se nije kandidirala u Medulinu i objasnila je da se problem Kaštijuna neće riješiti iz Medulina, već iz Pule, te da je ona cijeli život rastegnuta između Pomera i Šijane.

Devedžić je upitan zašto se tako puno bavi javnim wc-ima. On je rekao da svatko ima u kući wc pa ne vidi u čemu je problem, a potom je govorio da su njemu u ovom gradu više puta projekti pokradeni.  

13.15

Do razmjene lagane "paljbe" došlo je i na temi transparentnosti, gdje su Matić, Devedžić i Radolović tvrdili da je Grad netransparentan i da ne odgovara na pitanja građana, a Puh Belci je odgovarala da to nije istina

- Na deset pitanja mi niste odgovorili, rekla je Radolović. 

13.00

Troškovi kampanje i tko financira

Jurkić: 8.000 kuna za plakate je sve što je za sada jasno. ali svi izvještaji će biti objavljeni.

Radojčić: Dio kampanje financiraju stranke koalicije i dio građani malim donacijama. Do sada 150.000 kuna.

Radolović: Oko 200.000 kuna moja kampanja plus 50.000 za liste.

Devedžić: Nula kuna. Samo 42 kemijske.

Matić: Ne znam, ali sigurno manje od 100.000 kuna.

Zoričić: 53.000 kuna s današnjim danom, financiramo mi sami s liste i građani, ne financira nas Opus Dei ni U ime obitelji.

Šarić: Kompletan iznos kojim mi raspolažemo u cijeloj županiji je 10.000 eura.

Puh Belci: Oko 200.000 kuna za Pulu. Sve ćemo transparentno prikazati.  

Tu je došlo do iskrenja jer je Radojčić sugerirala da kod IDS-a postoji prikriveno financiranje, a kasnije je Radolović izrekla tvrdnju da će IDS potrošiti najmanje 500.000 kuna. 

12.50

Odnos za Zagrebom oko državne imovine na području Pule

Puh Belci: Mogu ići u kompromise, ali nikad u trgovinu.

Jurkić: Ja sam za to da se sinergija sa Zagrebom mora voditi. Suradnja moja postojati da bi se iskoristila sva zemljišta i nekretnine na dobrobit grada Pule.

Radojčić: Za neiskorištene nekretnine podjednako su krivi IDS i Zagreb, što svjedoči projekt Brijuni rivijera od kojeg se nije dogodilo ništa. 

Radolović: Ne znam zašto bi Zagreb nešto prepustio Puli kada Pula ne zna upravljati ni s onime što ima. 

Devedžić: Muzil je potpuno pokraden i devastiran. Građani izaberu vlast, a vlast nije sposobna.

Matić: Treba prije svega pregovarati s građanima oko toga. Slušati njihovo mišljenje, a IDS se u tome pokazao nesposoban.

Zoričić: Kao i naš grad, žrtve smo političkih igara i kompromisa i to je najveća tragedija.

Šarić: Moramo intezivirati i ubrzati pregovore što s tom imovinom. 

12.40

Uljanik

Maja Šarić kaže da bi Uljanik trebao i dalje funkcionirati, pa makar u manjem obimu, a Grad bi trebao istražiti koje su potrebe Uljanika i može li se dio prostora dati građanima na upotrebu, pa da se grad vrati moru.

Puh Belci je rekla da za Uljanik nije kriv IDS, već većinski vlasnik - država.

- Ono područje mora ostati brodogradnji i sličnim industrijama, kojima ćemo mi kao Grad dati sve resurse, rekla je.

Jurkić je rekao da je Vlada napravila sve što je mogla da bi brodogradnja opstala, a radnici se namirili, jer je uprava "odradila kako je odradila". 

- Nastavak brodogradnje svakako da, to je jedan od identiteta Pule. Brodogradilište daje dušu Puli, iako smo svjesni da Uljanik u obimu u kojem je postojao više neće postojati, rekao je i dodao da se dio prostora može prenamijeniti, za kulturne, ugostiteljske i ostale sadržaje.

Radojčić je rekla da koncesija postoji na cijelo područje još 21 godinu, a koncesija je na Uljanik brodogradnju 1856.

- Grad Pula je okrenuo glavu na drugu stranu kad su krenuli problemi u Uljaniku, rekla je Radojčić i usporedila Uljanik s Hyundaijem, koji je također nekad gradio brodove.    

Radolović je rekla da bi Uljanik trebalo osloboditi plaćanja komunalne naknade.

Devedžić je rekao da je on uljanikovac i poslao poruku svima ostalima:

- Smiješno je da pričate o Uljaniku a ne znate kako se oblači radno odijelo!

Matić je rekao da se niti jedna ekonomija ne može bazirati na malom poduzetništvu, već samo na velikim privrednim subjektima.

- Svaki dan smo s radnicima. IDS nikako ne možemo ekskulpirati od krivnje za Uljanik. To je vrijeđanje inteligencije građana, rekao je Matić. 

Zoričić je rekao da brodogradnja mora opstati jer je to stoljetna tradicija.

- Perspektiva je u maloj brodogradnji, a grad tu može i mora ostati partner, rekao je.

12.40

Kaštijun

Elena Puh Belci je rekla da Kaštijun mora ostati tamo gdje jest. Radojčić je rekla da, nažalost, mora ostati gdje jest. Dodala je da bi čelni ljudi te ustanove trebali dobiti otkaz.  

Matić je dodao da je pitanje i s kojim su interesima stručnjaci bili rukovođeni kad su odlučivali o Kaštijunu.

12.30

Radno mjesto i plaća

Matić je rekao da radi u IT firmi i ima oko 8.500 kuna plaću.

Zoričić - ravnatelj gimnazije, 13.500 kuna.

Maja Šarić - Kamenjak, 10.500 kuna.

Elena Puh Belci - zamjenica gradonačelnika Pule, 15.000 kuna.

Jurkić - Arena Grupa, od 6.500 do 10.000 kuna.

Dušica Radojčić - Zelena Istra, 8.000 kuna.

Sanja Radolović - Sveučiliše u Puli 8.500 kuna i Sabor 6.000 kuna.

Devedžić je rekao da je nezaposlen, ali iznajmljuje kuću. 

12.20

Aktualno pitanje posvajanja djece LGBT parova

Svi su rekli da su za, osim Jurkića koji je rekao da bi to prepustio stručnjacima i Devedžića koji je protiv.

12.00

Sučeljavanje je počelo. Nakon uvoda glavnog urednika Franka prvi je svoj program iznio Goran Matić. On je rekao da zna da neće biti gradonačelnik, ali da poziva birače da glasaju za njegovu listu. 

- Oni kojima su najveći problem u gradu fasade, oni nemaju problema. Mi smo stranka koja ukazuje na prave probleme, rekao je Matić. Ako budemo izabrani, do zadnjeg atoma branit ćemo perspektivu radnog čovjeka, rekao je Matić.  

Filip Zoričić je rekao da su oni izradili program koji je tematski jasan.

- Nismo zadopvoljni kako grad izgleda. Mislimo da je Pula uspavana ljepotica, rekao je Zoričić i napomenuo da neće koalirati s IDS-om.

Maja Šarić je rekla da joj je drago da se svi slažu koji su problemi Pule, samo se razlikuju u tome koja su rješenja. 

- Za ovo što je ispred nas treba puno hrabrosti, za promjene koje su potrebne, rekla je.

Elena Puh Belci je istaknula svoj program od osam točaka.

- Ključni projekti su nastavak rada na insfrastrukturi, rješavanje prometne regulacije, dogradnja doma za starije... Pulu vidim kao živ, kreativan i napredan grad, rekla je.

Jurkić je rekao da je njihov program da će kroz kapitalne investicije gledati da pojačaju poziciju Pule na Mediteranu.

- Pula se pretvorila u kvazituristički grad, što vrlo dobro pokazuje centar grada. Kao demokršćanska opcija nudimo svoja rješenja, imamo mlade ljude koji su entuzijastični i neoptereće, žele bolji grad i bolju budućnost Pule, rekao je Jurkić.

Dušica Radojčić je rekla da je njezina opcija jedina zeleno-lijeva.

- Predstavljala sam građane u njihovim borbama i u tome sam bila uspješna. Taj angažman sam pretočila u politički jer za te teme u gradskoj upravi nikad nije bilo smisla, rekla je. Napomenula je da mediji moraju napadati vlast, a ne njezine političke oponente. 

Radolović je rekla da će biti vrlo konretna.

- Ono što ja sanjam je da Pula doista postane prijatelj djece, d sva djeca imaju topao obrok i jednosmjensku nastavu. Stoga će jedan od mojih kapitalnih projekata biti dogradnja škole Kaštanjer. Velika sramota je i da Puležani nemaju uređenu rivu. To će biti moj projekt kojeg sam već ususglasila sa strukom, rekla je Radolović i najavila gašenje programa uređenja fasada Dolcevita.  

Devedžić je rekao da želi biti vrlo glasan i jasan:

- Ja sam jedini pripremljeni kandidat. Pripremao sam se dvije godine putujući oko svijeta. Mi nemamo osnovne stvari u gradu već 1000 godina. Mi nemamo ni jedan toalet u gradu. Zar nismo zaslužili da imamo besplatne wc-e, rekao je Devedžić.

11.30

Kandidati su počeli pristizati. Pogledajte fotografije:

Sanja, Dušica i Zlatko

Sanja Radolović

Sanja, Dušica i Zlatko

Dušica Radojčić

Sanja, Dušica i Zlatko

Zlatko Devedžić

Maja, Elena, Goran i Filip

Maja Šarić

Maja, Elena, Goran i Filip

Elena Puh Belci

Maja, Elena, Goran i Filip

Goran Matić

Maja, Elena, Goran i Filip

Filip Zoričić

Mirko

Mirko Jurkić

11.15

U 12 sati počet će sučeljavanje osam kandidatkinja i kandidata za gradonačelnika/cu Pule u organizaciji Glasa Istre.

Sučeljavanje će se održati u Circolu, a izravni prijenos može se pratiti ovdje i na Facebook stranici Glasa Istre, od 12 sati.

Istovremeno ćemo sučeljavanje pratiti i u tekstualnoj formi. 

Sučeljavanje će voditi glavni urednik Glasa Istre Robert Frank, zamjenik glavnog urednika Bojan Žižović i novinarka Danijela Bašić Palković. 

Dolazak je potvrdilo svih osam kandidata: 

Elena Puh Belci (IDS), Filip Zoričić (nezavisni), Sanja Radolović (SDP), Mirko Jurkić (HDZ), Dušica Radojčić (Možemo), Maja Šarić (Demokrati), Goran Matić (Radnička fronta) i Zlatko Devedžić (nezavisni). 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of